Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.03.2021 05:53:00

Reuters: Zavřená Evropa: Jak utrácet, když není kde?

Ještě před několika týdny řada evropských zemí doufala, že jejich zámožnější obyvatelé začnou touto dobou utrácet peníze, které nestihli roztočit během pandemie, a odstartují ozdravování ekonomiky, tažené tentokrát spotřebiteli. Covid-19 se ale dál šíří, což si žádá nové uzávěry napříč starým kontinentem, a očkovací kampaně nestíhají. Je proto pořád nejasné, kdy – nebo dokonce zda – se rekordní hladiny osobních úspor konečně přemění na tolik potřebný výdajový boom, napsala v analýze agentura Reuters.

Pandemie ohrozila nebo zlikvidovala živobytí milionů lidí. Ti, kdo měli větší štěstí a udrželi si práci, v mnoha případech zvýšili svoje prostředky na spořicích účtech. Utrácet totiž kvůli omezením proti šíření viru neměli moc kde.

V Německu se úspory, definované jako podíl disponibilních příjmů, zvýšily loni na rekordních 16,2 %. V roce 2019 to bylo 10,9 %. Ve Francii dosahoval tento podíl v posledním loňském čtvrtletí 22,2 %, ve druhém kvartálu dosáhl 27,5 %. Úspory silně narůstaly také ve Španělsku a v Itálii.

Prognostici a tvůrci opatření doufali, že tyto nahromaděné rezervy se zhruba v této době začnou uvolňovat do ekonomiky eurozóny. Nastartovalo by to místní zotavování, které bude už teď asi docela dost pokulhávat za Spojenými státy.

Nová omezení, jako jsou ta v Německu a Francii, ale takovéto naděje hatí.

Francouzské ministerstvo financí doufá, že nová, měsíc trvající opatření, která jsou určená pro Paříž a část severu a cílí na veškerý prodej kromě základního zboží, budou mít minimální dopad na ekonomiku. Ekonomové ze soukromého sektoru už tak optimističtí nejsou. Pojišťovna Euler Hermes srazila svůj odhad růstu pro tento rok o polovinu procentního bodu na 5,4 %.

Německá centrální banka Bundesbank v prosinci předpověděla, že největší evropská ekonomika letos stoupne o 3 % za předpokladu, že na jaře dojde spolu s větší proočkovaností ke zvolnění restriktivních opatření.

„Pandemie a uzávěry, které ji mají zastavit, budou na německou ekonomiku zpočátku dopadat silněji a poté pravděpodobně také o trochu déle, než jsme očekávali,“ řekl tento týden její hlavní ekonom Jens Ulbrich s tím, že po odstranění restrikcí bude neuspokojená spotřeba stále proudit zpět do ekonomiky.

Podle jiných tomu tak být nemusí.

„Některé nákupy nelze opakovat do nekonečna. Nikdo, kdo si během prvního lockdownu koupil novou velkou televizi do domácího kina, nebo moderní kuchyni, aby si doma mohl skvěle uvařit, to po šesti měsících neudělá znovu,“ říká Rolf Buerkl z institutu GfK, který provádí pozorně sledované měsíční průzkumy mezi spotřebiteli. „To samé platí pro některé služby. Určitě nebude chodit ke kadeřníkovi častěji, abyste dohnali, co jste v pandemii nestihli. Některé spotřební výdaje jsou v dlouhém běhu jednoduše ztracené a k žádné snaze to dohnat docházet nebude.“

Podobně rezervovaná byla tento týden i analytická zpráva od Barclays Economics Research. Také se v ní zmiňoval efekt ušlé spotřeby i skutečnost, že nadbytečné úspory se týkají lidí s vysokým příjmem. A také divoká karta, kterou je neznámý účinek pandemie na spotřebitelské chování v dlouhodobém horizontu. „Toto podtrhuje náš opatrný výhled na soukromou spotřebu, kde návrat na předkrizové úrovně neodhadujeme do konce roku 2022,“ konstatovali také její autoři.

Klíčovou otázkou nyní je, jak dlouho omezení potrvají.

Hlavní ekonom ECB Philip Lane v úterý prohlásil, že banka už do své prognózy letos 4% hospodářského růstu eurozóny zapracovala očekávání, že opatření v podobě lockdownů mohou pokračovat i vedruhém čtvrtletí.

Německá kancléřka Angela Merkelová ale ve středu oznámila, že plánovaná velikonoční uzávěra v Německu byla chybou, a proto se zavádět nebude. Řekla také, že se veřejnosti omlouvá za nejistotu, kterou způsobila, a že prosazení krátkodobé uzávěry považuje za svou vlastní chybu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.03.2020Co když akcie nebudou posilovat aneb Jak se vyhnout japonskému scénáři Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
22.08.2018Když chalupa potřebuje opravit: kde sehnat peníze? Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688