Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  24.03.2021 20:36:23

Vybírání příspěvků od developerů dostane v Praze jednotná pravidla, ukončí to současný chaos

Arabský trh často připomíná vyjednávání s městskými částmi o nové výstavbě. Co radnice, to jiný přístup a vlastní pravidla. Někde to hned na začátku se svými požadavky přeženou, aby měli kam ustupovat, jinde ze svých představ nesleví vůbec. Povolování nových staveb tak v Praze provází neuvěřitelný zmatek. Bojovat s tímto chaosem a definitivně ho vyřešit chce nyní tým vedený prvním náměstkem pražského primátora Petrem Hlaváčkem. Pracuje totiž na celopražských pravidlech, která by sjednotila vybírání příspěvků od developerů.

Tato inciativa jde správným směrem a snahu o vytvoření nějakého systému v současném naprostém chaosu jedině vítám. Předvídatelnost je v našem oboru, kde plánujeme na mnoho let dopředu, velice podstatná.

Nejednotný postup městských částí nám práci velmi komplikuje. Nikdy totiž před jednáním nevíme, jaký příspěvek po nás bude vedení městské části chtít. Vždy trvá velmi dlouho, než se dobereme ke kompromisu, který je přijatelný pro obě strany. To samozřejmě vede k prodlužování a oddalování začátku stavby. V konečném důsledku to pocítí hlavně kupující, protože průtahy při povolování prodraží nový byt až o deset procent, což jsou stovky tisíc korun.

Ještě déle pak povolování stavby trvá, pokud vedení městské části trvá na svém a dohodnout se nechce. Pak nezbývá než odejít bez dohody a plánovanou stavbu prosadit takzvaně „natvrdo“. Bavíme se totiž stále o projektech, které jsou v souladu s platným územním plánem. Tam nesouhlasné stanovisko vedení městské části výstavbě nezabrání, nicméně může její zahájení poměrně dlouho zdržovat. Proto i my preferujeme dohodu a vstřícnou spolupráci.

Celopražská jednotná pravidla umožní přeskočit zdlouhavou fázi vyjednávání a rovnou podepsat dohodu s danou městskou částí. Příprava staveb tolik potřebných bytů se tak zkrátí minimálně o mnoho měsíců až let. Jakékoliv urychlení zdlouhavého povolovacího procesu je vítané a v konečném důsledku prospěje všem. Developer bude moci stavět, městská část získá příspěvek na infrastrukturu a kupující levnější byt.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688