Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  24.03.2021 17:46:52

ČNB ponechala sazby beze změny (Tématické reporty)

Centrální banka v souladu s očekáváními dnes úrokové sazby nezměnila. Základní repo sazba tak zůstává 0,25 %. Jako hlavní důvod uvádějí centrální bankéři přetrvávající vysokou míru nejistoty spojenou s vývojem pandemie. Bankovní rada zůstává oproti prognóze ČNB, která do konce roku počítá s trojím zvýšením sazeb, i nadále opatrnější a očekává jejich stabilitu po delší dobu. Guvernér Rusnok uvedl, že předčasné zpřísnění měnové politiky může napáchat mnohem více škod oproti tomu, že by úrokové sazby zůstaly nízké po delší dobu, než by se zpětným pohledem mohlo zdát optimální. Zpřísňování měnové politiky může podle bankovní rady nastat až ve chvíli, kdy budou k dispozici hmatatelné výsledky ekonomického oživení a pandemie bude významně ustupovat. Naše prognóza očekává první zvýšení úrokových sazeb v listopadu.

Bankovní rada ČNB dnes podle očekávání jednomyslně rozhodla o ponechání úrokových sazeb na současné nízké úrovni. Českou ekonomiku totiž stále dusí silné restrikce a jejich konec je zatím v nedohlednu. K uzavřeným obchodům a službám se na začátku letošního roku přidaly problémy v průmyslu. Mimo kritického nedostatku některých výrobních vstupů se objevují i potíže s nedostatkem zaměstnanců v důsledku uvalených karantén. Výsledkem je omezení produkce a pokračování slabého výkonu ekonomiky.

Pandemie sice v posledních dnech trochu slábne, všechna čísla mapující její vývoj však zůstávají i přesto vysoká a alarmující. V okolních státech počet nových případů nákazy opět roste a jednotlivé vlády se tudíž natahují po záchranných brzdách. Naděje na to, že by druhé čtvrtletí mohlo přinést silnější ekonomické oživení se tak postupně rozplývá. Tuto skutečnost podtrhují také problémy s dodávkami vakcín, které brzdí již tak problematický proces vakcinace. Prognóza ČNB přitom radí zvýšit úrokové sazby již právě ve druhém čtvrtletí. V tomto ohledu ji nicméně nevěří jak finanční trh, který čeká jejich stabilitu po celé první pololetí, tak podle posledních vyjádření ani většina bankovní rady.

To, že bankovní rada stále vidí sazby stabilní po delší dobu, než předpokládá prognóza ČNB, na dnešní tiskové konferenci potvrdil i guvernér Rusnok. Není překvapením, že jako hlavní důvod zmínil nejistotu spojenou s dalším vývojem pandemie. Ta je i důvodem proto, proč podle Rusnoka není v současné době možné říct, kdy nakonec úrokové sazby opravdu porostou.

Předčasné zvýšení úrokových sazeb je podle slov Rusnoka aktuálně mnohem větším rizikem ve srovnání s tím, že s jejich zvyšováním začne ČNB o něco později, než by bylo zpětným pohledem optimální. To, že centrální banka aktuálně nevnímá žádné riziko z prodlení zmínil také viceguvernér Nidetzký. Negativní dopady na hospodaření podniků a domácností mohou totiž dobíhat se zpožděním. Významným předělem bude zřejmě konec vládních programů s tím, jak se hospodářství bude postupně zotavovat. V tu chvíli bude důležité zachovat podmínky pro snadný přístup k levnému financování.

K prvnímu zvýšení úrokových sazeb by podle nás mohlo dojít v listopadu, kdy už by ekonomika měla stát na stabilnějších základech. Jejich další zvyšování lze pak očekávat v příštím roce. Centrální bankéři uvádějí, že nejprve budou chtít vidět reálné výsledky ekonomického oživení a ústup pandemie, a teprve poté lze uvažovat o zpřísňování měnové politiky. O něco rychlejší růst měnově politických sazeb předpokládá finanční trh, který v horizontu následujícího půl roku čeká zhruba jedno zvýšení a v horizontu roku pak zvýšení tři. I tak však nedosahuje optikou současné situace nadměrného optimismu prognózy ČNB.

Část zpřísnění měnové politiky v letošním roce odpracuje kurz koruny, který by se koncem roku měl podle naší prognózy pohybovat mírně nad 25 CZK/EUR. Koruna v posledních měsících téměř ukázkově kopírovala vývoj pandemie a lze tak předpokládat, že v průběhu jejího odeznívání bude pokračovat v posilování. Na silnější korunu by měl působit i zvyšující se rozdíl mezi tuzemskými a zahraničními úrokovými sazby, když jak ECB, tak i Fed začnou se zpřísňováním měnové politiky pravděpodobně o dost později než ČNB.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.01.2024Fed ponechá sazby beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.12.2023FED i ECB ponechají sazby beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.10.2023FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688