Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  24.03.2021 16:31:07

Jiří Rusnok: Chceme předejít chybě, kterou by šlo jen velmi těžko vzít zpět

Jiří Rusnok: Chceme předejít chybě, kterou by šlo jen velmi těžko vzít zpět

Jan Berka
16:31 24. března 2021
Zdroj: ČNB

Rizika a s nimi spojené náklady toho, že by Česká národní banka začala zvyšovat sazby příliš brzy, jsou mnohem vetší, než kdyby úroky zvýšila až později. Takové je hlavní poselství březnového zasedání bankovní rady ČNB.

Centrální banka na dnešním setkání ponechala úrokové sazby beze změny. Se stávající prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem zhruba od poloviny letošního roku. Nejistoty a rizika výhledu jsou v kontextu probíhající pandemie velmi výrazné. Nejvýznamnějším rizikem zůstává pomalejší odeznívání nepříznivé epidemické situace, a tím pádem i pozvolnější otevírání domácí i evropské ekonomiky. To by mohlo vést k potřebě udržovat měnové podmínky uvolněné o něco déle než v prognóze. Ta pro letošek předpokládá celkem trojí zvýšení sazeb, z toho první ve druhém čtvrtletí.

Podle guvernéra Jiřího Rusnoka klade centrální banka důraz na obrovskou nejistotu s ohledem na těžko předvídatelnou pandemickou situaci a její dopady na ekonomiku a společnost. Bankovní rada v tomto kontextu nepojala žádnou jistotu, kdy by mohlo být vhodné zahájit postupný návrat na nějakou normálnější úroveň úrokových sazeb. Cítíme, že je potřeba pečlivě zvážit možný začátek procesu úrokové normalizace. Většina rady to vnímá tak, že můžeme být vystaveni mnohem větší měnověpolitické chybě, kdybychom jednali dříve. Taková chyba by pak šla jen velmi těžko vzít zpět, než kdybychom jednali až o něco později, uvedl guvernér.

Jeho slova potvrdil i na tiskové konferenci přítomný viceguvernér Tomáš Nidetzký. Podle něj chce bankovní rada před samotným začátkem debaty o úrokové normalizaci vidět ekonomické oživení nejen v prognóze, ale i v ekonomickém prostředí. Prvním signálem bude vyřešení pandemické situace. Rozhodně ale nevnímáme žádné významné riziko z prodlení, uzavřel Nidetzký.

Shrneme-li to zásadní, vývoj české ekonomiky je v souladu s prognózou, rizika ale zůstávají značná, proto je potřeba vyčkávat. Na základě toho jsme přesvědčeni, že z hlediska výhledu sazeb bude zajímavější květnová prognóza obsahující nejen data ze začátku roku, ale i posun v pandemické oblasti. Zatím stále předpokládáme, že by ČNB měla letos sazby zvýšit. Patrně by se tak mělo stát ve čtvrtém čtvrtletí. Jestliže by se ale urychlil proces vakcinace a díky němu i ekonomická obnova, mohli bychom se dočkat celkem dvou kol zvyšování úroků, a to ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:19  Moneta: Meziroční růst, výsledky nad odhady, poslední den obchodování s dividendou.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688