sanep.cz (SANEP)
Volby  |  24.03.2021 08:19:41

SANEP: Volební preference - 2021. Sněmovní volby by v březnu vyhrálo s mírným náskokem hnutí ANO





Sněmovní volby by v březnu vyhrálo s mírným náskokem hnutí ANO

Hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše se aktuálně v březnovém měření společnosti SANEP těší přízni 26,2 % voličů.Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR pokles o 0,6 procentních bodů. Hnutí ANO však ztratilo svou pozici jednoznačného favorita sněmovních voleb.

Na druhém místě by totiž nyní skončilo koaliční uskupení Pirátů a hnutí STAN se ziskem 26,1 procent, což představuje oproti únoru letošního roku nárůst o 1,2 procentních bodů.

Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 17,9 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci pohoršilo, a to o 0,7 procent. Z výsledků průzkumu je zřejmé, že toto koaliční uskupení pod vedením předsedy ODS Petra Fialy nemá tak výrazný zásah na své voliče, a ani se mu nedaří oslovit voliče nové. Zatímco koaliční uskupení SPOLU vykazuje za uplynulé měsíce klesající trend voličských preferencí, již zmíněné uskupení Piráti/STAN zaznamenává průběžně trend rostoucí.

Na čtvrtém místě by v březnu skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 10,3 procentních bodů, což znamená oproti únorovému měření nárůst o 0,9 % voličské přízně. I SPD zaznamenává již několik měsíců v řadě vcelku výrazný rostoucí trend voličských preferencí.

Na pátém místě by v břenu skončila KSČM se ziskem 6,3 procentních bodů, což je o celé jedno procento více než v únoru tohoto roku. Komunisté o sobě dali výrazně vědět jak při schvalování pandemického zákona, tak i během jednání ohledně prodloužení nouzového stavu či vyhlášení nového.

Na šestém místě a na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se pak v březnu ocitla ČSSD se ziskem 5,3 procentních bodů, což je 0,6% méně než v únoru tohoto roku. Pokles preferencí může být s ohledem na termín sběru dat spojen s předsjezdovými třenicemi, které po relativně klidném období loňského roku vzaly sociální demokracii image jednotné strany. Vnitrostranické dohady a rozepře nikdy nepůsobí na voliče dobře a pro ČSSD je to velkým varováním, neboť v budoucnu by to mohlo mít pro stranu velmi nepříjemné následky v dalším poklesu zájmu voličů.

Do Poslanecké sněmovny ČR by se pak v aktuálním březnovém šetření společnosti SANEP nedostaly strany a hnutí Trikolóra (2,8%) a Strana zelených (1,3%). Zajímavostí je, že Zelení zaznamenávají již několik měsíců po sobě nárůst voličské přízně.

Preference této strany bude zajisté zajímavé sledovat už kvůli tomu, že se uvažuje o vzniku dalšího koaličního uskupení pro letošní volby do Sněmovny, a to o formaci ČSSD/Zelení.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily v březnu roku 2021 tříprocentní hranici:




Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 18. – 23. března 2021 na vybrané skupině 1.869 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.856 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
 

 
Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line.
Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
Průzkum únorových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 60,7% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688