Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  23.03.2021 16:54:49

Věk – jak ovlivňuje hypotéku?

Minimální věk podání žádosti o hypotéku je 18 let, maximální věk banky stanovený nemají, což ale neznamená, že by věk žadatele o úvěr neovlivňoval podmínky hypotéky. S čím počítat v situaci, kdy o úvěr žádá osoba po dosažení 50 let věku či naopak čerstvě po dosažení plnoletosti, to se dozvíte na níže uvedených řádcích.

Co mají banky stanoveno je maximální věk pro splácení hypotéky, který činí 75 let věku nejstaršího žadatele o úvěr. Toto omezení má vliv na maximální délku splatnosti úvěru, kdy žadatel ve věku 30 let může požádat o úvěr se splatností až 40 let, žadatel ve věku 50 let má pak možnost financovat své bydlení skrz úvěr se splatností maximálně 25 let.

Existují samozřejmě výjimky, kdy banky umožňují splácení úvěru i po dosažení výše uvedené hranice, a to v případě kdy ostatní žadatelé o úvěr mají dostatečné příjmy na splácení celé splátky úvěru (zde se předpokládá, že o úvěr žádá více osob). Konkrétní požadavky na příjmy ostatních žadatelů o úvěr se liší a je dobré se o nich informovat přímo v bance.

Dále, věk ovlivňuje cenu úvěrového pojištění, které mohou banky vyžadovat u žadatelů v pokročilém věku v případě, že o úvěr žádá jediná osoba. Na žadateli o úvěr pak je zvážit, jestli pojištěním podmíněná hypotéka je pro něj výhodná.

Stejně tak je vhodné zvážit, jestli z důvodu maximálního věku pro splácení úvěru zkrácená splatnost a tím pádem zvýšená splátka úvěru jsou ve finančních možnostech žadatele o úvěr.

Co když o úvěr žádá osoba ve věku 18 let?

Pokud jde o situaci, kdy o úvěr žádá osoba v nízkém věku, zde mohou být překážkou příjmy, které na začátku kariéry nemusí být vysoké a stabilní. Nevýhodou jsou rovněž příjmy plynoucí z pracovní smlouvy na dobu určitou uzavřenou na dobu kratší než 1 rok či příjmy z čerstvě zahájeného podnikání. Neděje se však to, že by banky jakkoliv upravovaly dokládané příjmy z důvodu nízkého věku žadatele.

Zároveň, neděje se to, že by banky z důvodu nízkého věku vyžadovaly uzavření úvěrového pojištění.

V situaci, kdy osoba na začátku kariéry nemá dostatečné příjmy na splácení hypotéky, mohou jí k získání úvěru pomoci další osoby, např. rodiče, sourozenci, partner/partnerka apod. Bez ohledu na věk platí, že o úvěr mohou žádat až čtyři osoby ze dvou domácností, přičemž banka posuzuje příjmy žadatelů jako celku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688