Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.03.2021 12:52:20

Hrozí inflace a la 70. léta? Nobelista Krugman si to nemyslí

Fiskální balík amerického prezidenta Joea Bidena v rozsahu 1,9 bilionu USD někdy vyvolává obavy z bující inflace. Mohla dostat mimo kontrolu stejně jako v 70. letech minulého století? Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman takovouto hrozbu odmítá, píše agentura Bloomberg.

“Pokazit to trvalo tehdy více než deset let – jeden rok za druhým – aby se do té fáze dostali, a já si nemyslím, že to uděláme znovu,” prohlásil Krugman k inflační pohromě 70. let, který se protáhl do počátku následující dekády.

Americká centrální banka má v případě potřeby po ruce “jednoduché” nástroje, kterými by na cenové tlaky reagovala. Přijmutí “opravdu, opravdu nezodpovědné měnové politiky” 70. let je nepravděpodobné, uvedl také.

Krugman inflace 70.léta

Nejhorším možným scénářem, který by z fiskálního podpůrného balíku vyplynul, by bylo přechodné zvýšení spotřebitelských cen, jak se odehrálo v úvodu korejské války, uvedl také Krugman. Bidenův fiskální balík je “určitě významným stimulem, ale nikoli divoce inflačním stimulem”, prohlásil také ekonom, který nyní působí na City University of New York.

Kromě toho přišel s nápadem, aby se představitelé Fedu nebáli podnikat kroky ze strachu z reakce na dluhopisovém trhu. Růst výnosů na trhu s dluhem spustil dominový efekt na trzích s akciemi.

V roce 1994 vyvolalo utahování měnové politiky Fedem šok na amerických státních dluhopisech, nakonec “se ale nic opravdu strašného nestalo”, prohlásil Krugman. “Nikdo z Fedu nechce být tím, kdo ponese zodpovědnost za návrat sedmdesátek,” podotkl také.

Krugman inflace 70. léta Fed

Co se tedy stalo, že byla inflace tehdy tak vysoká?

Podle Krugmana šlo o nadměrně expanzivní fiskální politiky za prezidenta Lyndona Johnsona, která v kombinaci s dvěma ropnými šoky a nezodpovědnou měnovou politikou pod mandátem předsedy Fedu Arthura Burnse vyústila v 70. letech ve dvojcifernou inflaci, která vyvrcholila v roce 1980, vysvětlil Krugman.

Nebezpečím je, že tvůrci měnové politiky “bojují minulou válku” v tom smyslu, že se snaží zamezit podstřelování 2% inflačního cíle, a zároveň čelí fiskálním opatřením přijatým po finanční krizi z let 2007 – 2009, která se vyznačují jistými limity.

Fed kvůli “redistribučním” aspektům úlevného balíčku ale podle něj nebude muset držet měnové stimuly moc dlouho na příliš silné úrovni, aby tak reagoval na ohniska s vysokou nezaměstnaností. Předseda Fedu Jerome Powell již několikrát prohlásil, že centrální banka by chtěl vidět široké zotavování pracovního trhu, nikoli pouhý pokles míry nezaměstnanosti na federální úrovni.

Podle Krugmana není směšné se domnívat, že by z fiskálního balíku mohly vyplynout nějaké inflační tlaky. Toto opatření však bylo podle něj koncipováno spíše jako nástroj úlevy ekonomice než jako stimul.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688