Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  23.03.2021 09:59:35

Klid na trzích přinesl růst

Akciové trhy v USA i Evropě během pondělí bez výraznějších zpráv převážně posilovaly, do čela se postavil technologický sektor. Dluhopisové výnosy mírně klesaly, nepatrně oslabil i dolar, poté co odezněla ranní vlna z pádu turecké liry a ceny ropy se stabilizovaly kolem úrovně 61,5 USD za barel WTI.

Vakcína od AstraZeneca podle klinického testu v USA vykázala dobrou účinnost a bezpečnost, v následujících týdnech by tak mělo dojít ke zrychlenému povolení vakcíny i zde. Oproti ostatním vakcínám údajně v testu vykázala nižší účinnost kolem 80%, oproti 95% například u Pfizeru, ale její výhoda tkví ve snadnější a levnější přepravě.

Německo se během Velikonoc rozhodlo o "tvrdý lockdown", kdy od 1.dubna na 5 dní budou mimo jiné uzavřeny všechny obchodypotraviny budou moct mít otevřeno jen 3. dubna.

V USA podle informací již probíhají přípravy na další fiskální stimuljež by měl ale tentokrát směřovat především do investic, zejména do zelené ekonomiky či technologií jako 5G.

USA, Kanada, VB a EU oznámili sankce vůči vybraným čínským představitelům kvůli potlačování práv Ujgurských muslimů, Čína na to recipročně odpověděla. Zatímco pro USA se jedná o malou změnu, EU se vůči Číně takto vymezila poprvé za několik desítek letznačí to změnu v postoji, je otázka, kam se situace vyvine, opatření USA jsou ale aktuálně mnohem tvrdší a nejsou informace, že by EU chtěla nyní přitvrzovat.

Nejvyšší soud USA zamítl žádost Facebooku o zrušení žaloby obviňující firmu ze sledování online aktivit uživatelů, i když nejsou přihlášeni na stránku Facebooku. Firma měla sbírat údaje z "cookies" a historie prohlížení uživatelů a prodávat je dále. V rámci této žaloby je po Facebooku požadováno plnění ve výši 15 mld. USD. Jedná se o aktivity firmy v letech 2010 a 2011, od té doby s tímto firma přestala, poté co kauza vyšla najevo. Akcie firmy příliš výrazně nereagovaly, na konci dne rostly přes 1%.

Guvernér FED a ministryně financí USA dnes a zítra budou vypovídat v rámci pravidelného slyšení před parlamentem o ekonomickém stavu země. Vzhledem k zasedání FED v minulém týdnu se oproti tomu neočekávají výrazně nové informace.

Výsledky zveřejní například firmy Adobe či Porsche. Akciové futures dnes převážně zatím mírně oslabují.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688