mzcr.cz (MZ ČR)
Podnikání  |  22.03.2021 20:28:25, aktualizováno 27.03.2021 09:01:33

Samotestování zaměstnanců a OSVČ, s účinností od 28. 3. 2021 - Mimořádné opatření

Podívejte se také: Testování v menších firmách do 10 zaměstnanců, neziskovek, OSVČ.

 MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ Palackého náměstí 375/4, 128 01 Praha 2 Praha 22.března 2021 

Č. j.: MZDR 47828/2020-27/MIN/KAN MZDRX01F5IY1 

M I M O Ř Á D N É O P A T Ř E N Í 

Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona  č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,  ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), nařizuje postupem podle  § 69 odst. 1 písm. i) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. k ochraně obyvatelstva před dalším  rozšířením onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 toto  mimořádné opatření

I. 

1. S účinností od 28. března 2021 se zaměstnancům, kteří si sami provedli nebo jim byl  laickou osobou proveden test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 prostřednictvím  testu poskytnutého zaměstnavatelem, nařizuje v případě, že je výsledek testu pozitivní,  bezodkladně uvědomit zaměstnavatele o plánované nepřítomnosti na pracovišti kvůli  podezření na pozitivitu na přítomnost viru SARS-CoV-2, opustit pracoviště do místa  svého aktuálního bydliště a uvědomit bezodkladně o výsledku testu poskytovatele  pracovnělékařských služeb zaměstnavatele, pokud tak zaměstnavatel stanovil, jinak  svého registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické  lékařství, popřípadě praktické lékařství pro děti a dorost. Pokud zaměstnanec nemůže  uvědomit poskytovatele zdravotních služeb podle věty první, je povinen kontaktovat  jiného poskytovatele zdravotních služeb, popřípadě orgán ochrany veřejného zdraví  příslušný podle místa výkonu práce k určení dalšího postupu. 

2. S účinností od 28. března 2021 se osobám samostatně výdělečně činným, které si samy  provedly nebo jim byl laickou osobou proveden test na přítomnost antigenu viru  SARS-CoV-2 prostřednictvím testu určeného pro sebetestování nebo povoleného  k použití laickou osobou, nařizuje v případě, že je výsledek testu pozitivní, opustit  pracoviště do místa svého aktuálního bydliště a uvědomit bezodkladně o výsledku testu  svého registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické  lékařství, popřípadě praktické lékařství pro děti a dorost. Pokud osoba samostatně  výdělečně činná nemůže uvědomit poskytovatele zdravotních služeb podle věty první, je  povinna kontaktovat jiného poskytovatele zdravotních služeb, popřípadě orgán ochrany  veřejného zdraví příslušný podle místa výkonu práce k určení dalšího postupu. 

II. 

S účinností od 28. března 2021 se zaměstnavatelům, kteří zajišťují pro své zaměstnance  testy na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, které lze použít laickou osobou, 

Str. 1 z 3 

a osobám samostatně výdělečně činným, které se testují testy na stanovení přítomnosti  antigenu viru SARS-CoV-2, které lze použít laickou osobou, nařizuje vést evidenci  provedených testů

III. 

Poskytovatel zdravotních služeb nebo orgán ochrany veřejného zdraví, kteří byli uvědomění o pozitivním výsledku testu podle čl. I, jsou povinni osobě uvedené v čl. I bezodkladně  vystavit žádanku na konfirmační RT-PCR test na vyšetření přítomnosti viru SARS-CoV-2.  V Informačním systému infekčních nemocí (ISIN), v modulu elektronické žádanky, je povinen  poskytovatel zdravotních služeb nebo orgán ochrany veřejného zdraví označit, že se jedná  o konfirmační RT-PCR test po samotestování a uvést identifikační číslo zaměstnavatele  (IČO) této osoby. 

IV. 

Osoba, které byla vystavena žádanka na konfirmační vyšetření podle čl. III, je povinna se  podrobit tomuto vyšetření bez prodlení. 

V. 

S účinností ode dne 28. března 2021 se zrušuje mimořádné opatření ze dne 5. března 2021,  č.j. MZDR 47828/2020-17/MIN/KAN. 

VI. 

Toto mimořádné opatření nabývá platnosti dnem jeho vydání. 

Odůvodnění: 

Rozšíření nové mutace SARS-CoV-2 B.1.1.7 (tzv. britská varianta), která se šíří v populaci  o 40–70 % snadněji a rychleji, je jednou z příčin obratu epidemie covid-19 směrem k růstu  počtu nových případů onemocnění. Varianta B.1.351 (tzv. jihoafrická varianta) se výrazně  šíří ve všech zemích regionu jižní Afriky. ECDC předpokládá rozšíření této varianty  i v dalších zemích regionu. Dle hodnocení ECDC varianta viru B.1.351 vykazuje až o 50 %  vyšší nakažlivost a resistentnost, což znamená možné komplikace při aplikaci existujících  vakcín. Šíření této varianty bylo již zaznamenáno ve 40 zemích světa. Varianta P.1 (tzv.  brazilská varianta) je prozatím identifikována sporadicky v 17 zemích světa. Prozatímní  informace však potvrzují, že i varianta P.1 bude procentuálně pravděpodobně více nakažlivá  než původní kmen viru. Jako problematický se jeví t.č. nedostatek informací s ohledem  na efektivitu existujících vakcín.

Str. 2 z 3 

Nezbytnou součástí protiepidemických opatření je provádění preventivního screeningového  vyšetření na přítomnost SARS-CoV-2 s cílem odhalit potenciálně infekční osoby, které mají  jen minimální, nebo žádné příznaky infekce, a přitom mohou nevědomky šířit onemocnění.  Vzhledem k nezbytnosti nalezení kompromisního řešení při předpokládané ekonomické  náročnosti, nedostatku zdravotnických pracovníků, kteří by mohli provádět pravidelné  testování zaměstnanců, což je i nadále považováno za zlatý standard a hlavní pilíř  preventivního testování, bylo z možných variant umožněn i doplňkový pilíř,  tj. provádění antigenních testů laickou osobou. Tento způsob testování umožní široké použití  laickou veřejností, a při dostatečné senzitivitě a specificitě antigenního testu,  a při pravidelném opakování s frekvencí minimálně 1x týdně dojde k postupnému  vychytávání infikovaných převážně asymptomatických osob. V případě pozitivního záchytu  bude výsledek nahlášen poskytovateli zdravotních služeb, který nařídí provedení  konfirmačního testu metodou RT-PCR. Na základě provedeného konfirmačního testu  standardní metodou RT-PCR lze pozitivní osobě nařídit izolaci dle platného mimořádného  opatření Ministerstva zdravotnictví k nařizování izolací a karantén a zahájit epidemiologické  šetření s cílem nařídit karanténu všem osobám, které byly v epidemiologicky významném  kontaktu s pozitivní osobou. 

doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D., v.r

ministr zdravotnictví

Str. 3 z 3 







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688