Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  22.03.2021 17:48:25

Podpora zelené a digitální transformace České republiky vyžaduje dlouhodobé investice

V rámci řady akcí, pořádaných k diskusi o současných investičních trendech v různých členských státech EU, uspořádaly Česká bankovní asociace a Evropská investiční banka, ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy České republiky a s Institutem pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), webový seminář „Investice a investiční financování v České republice“. Webinář se zaměřil na investiční potřeby a priority pro Českou republiku reagující na dopady COVID-19, na potřebu digitalizace a změnu klimatu.

V průběhu webináře představila viceprezidentka Evropské investiční banky Lilyana Pavlova přehled aktivit EIB v České republice a vedoucí divize ekonomických studií EIB Pedro de Lima uvedl výsledky investičního průzkumu EIB pro Českou republikuroce 2020. Průzkum upozornil na to, že COVID-19 pravděpodobně povede v České republice v dlouhodobé perspektivě ke vzniku dalších investičních potřeb, zejména v oblasti služeb, nebo produktového portfolia a dodavatelského řetězce.   Viceprezidentka EIB Lilyana Pavlova: „I když pandemie COVID-19 ovlivnila investice v Česku, je EIB, coby klimatická banka EU, odhodlána podporovat tuto zemi prostřednictvím digitálního a zeleného zotavení ekonomiky. Za posledních pět let jsme českému veřejnému a soukromému sektoru poskytli v průměru 900 milionů eur ročně na nové půjčky a budeme v České republice i nadále působit jako klíčový partner“.  

Vedoucí divize ekonomických studií EIB Pedro de Lima dodal: „Asi polovina českých firem plánovala snižovat své investiční výdaje a třetina očekává, že pandemie bude mít trvalé následky. To vyžaduje trpělivou, dlouhodobou podporu investic k urychlení obnovy, ochraně pracovních míst a vyžaduje to přizpůsobit se výzvám zelené a digitální transformace“.

Pan Zdeněk Tůma, člen Prezidia České bankovní asociace a předseda dozorčí rady ČSOB, uvedl: „Spolupráce českých bank se skupinou EIB je dlouhodobá, profesionální a oboustranně výhodná. Přináší výhody konečným příjemcům nejen prostřednictvím konkurenčních úrokových sazeb, ale v případě záruk Evropského investičního fondu pomáhá bankám financovat inovativní malé a střední podniky, které by jinak byly jako vypůjčovatelé z komerčního hlediska rizikové. A pomáhá to nejen novým společnostem ke vstupu na trhy, podporuje je to také administrativně vstřícným způsobem a umožňuje to s nimi sdílet výhody financování ze strany celoevropského věřitele s ratingem „triple A “.

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank, uvedla: „Chybějící objem investic v České republice pro období 20202023 činí zhruba 22 miliard eur, tedy cca 560 miliard korun. Bez stimulace soukromých investic nebudeme schopni jej získat.  A investice musí být chytré, aby položily základy růstu“.

Webináře se zúčastnili přední podnikatelé, ekonomové, politici i zástupci finančních institucí a partnerů z veřejného sektoru; mezi nimi byli Jan Dejl, náměstek ministra průmyslu a obchodu,  Daniel Münich, výkonný ředitel Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při CERGE-EI, Jitka Haubová, členka představenstva, vrchní ředitelka, Chief Operations Officer (COO) Komerční banky, Jan Švejnar, profesor  a ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě a poradce české vlády a Tomáš Kolář, generální ředitel společnosti Linet.

Investiční zpráva a průzkum EIB poskytuje jasný obrázek o výzvách, které stojí před firmami v EU. Kromě dobře známých investičních překážek, jako je nedostatek odborných dovedností a aspekty regulačního prostředí, se firmy musejí vypořádat se změnou klimatu a s důsledky COVID-19. To se promítá do potřeby zvýšených investic do inovací a digitálních technologií a přehodnocení globálních hodnotových řetězců firem.

Platí to i pro firmy v České republice. V následujících letech hodlá většina českých firem upřednostnit vývoj nebo zavádění nových produktů a služeb před rozšiřováním a nahrazováním kapacit. Více než polovina společností investovala, nebo plánuje investovat do řešení dopadu změny klimatu na jejich podnikání. V průměru věnovaly firmy přibližně 10 % svých investičních výdajů na energetickou účinnost, podobně jako je tomu ve zbytku EU.

.

Prezentace ze semináře jsou k dispozici na webových stránkách event website.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688