Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  22.03.2021 07:23:48

Předstihové indikátory v eurozóně odrážejí stále nepříznivou epidemickou situaci (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Zasedání Evropské rady tento týden bude diskutovat distribuci vakcíny proti Covid-19 a evropský očkovací pas. Indexy nákupních manažerů v eurozóně budou odrážet nadále nepříznivou epidemickou situaci. Fiskální balíčky v USA přinášejí vysokou rozkolísanost příjmů i výdajů amerických domácností. Zasedání ČNB změnu nastavení měnové politiky nepřinese.

ČNB úrokové sazby nezmění

V Evropě tento týden přitáhne pozornost jednání Evropské rady. V situaci rostoucích případů nákazy budou hlavním tématem dodávky vakcín a evropský očkovací pas. Probírat se ale bude i digitální daň. Předběžné výsledky indexů nákupních manažerů za březen v eurozóně pravděpodobně setrvají blízko předchozích hodnot, přičemž v případě výrobního sektoru budou ukazovat na pokračující expanzi. Ta je ovšem tlumena výpadky v dodávkách komponent, což index opticky navyšuje. Služby se i nadále s ohledem na nepříznivou epidemickou situaci a související omezení budou nacházet v útlumu. Na oslabených úrovních setrvá i index spotřebitelské důvěry eurozóny. V případě Německého Ifo indexu podnikatelské důvěry také nepočítáme s většími změnami, když složka hodnotící současnou situaci setrvává na nižších úrovních, zatímco vpředhledící subindex odráží optimismus na následujících šest měsíců.

V USA budou zveřejněny údaje o výdajích a příjmech domácností. Po lednovém zvýšení příjmů daném fiskálním stimulem, který přinesl do většiny amerických peněženek dodatečných 600 USD je očekáván propad, který se projeví i v poklesku výdajů, který bude korespondovat s již zveřejněným propadem maloobchodních tržeb o 3,0 % m/m. Vývoj příjmů a potažmo výdajů amerických domácností je nyní silně rozkolísaný stimulačními balíčky, přičemž poslední přinesl minulý týden většině Američanů 1400 USD, takže za březen můžeme opět očekávat silný nárůst a následný pokles příjmů. S ohledem na současné obavy z vyšší inflace bude o to bedlivěji sledován i cenový deflátor spotřeby domácností, přičemž zde ekonomové SG čekají oproti trhu vyšší růst o 0,3 % m/m a 1,8 % y/y. Za pozornost dnes bude stát projev šéfa Fedu v panelu pořádaném Bankou pro mezinárodní platby k inovacím v centrálním bankovnictví.

Zasedání České národní banky tuto středu pravděpodobně nepřinese v nastavení měnové politiky žádnou změnu. Většina členů ČNB dle nás bude vyčkávat na období, kdy bude zřejmé, že ekonomika není zmítána opakovanými vlnami epidemie, která silně rozkolísává ekonomickou aktivitu. S počátkem zvyšování úrokových sazeb počítáme na čtvrté čtvrtletí tohoto roku. Prognóza ČNB sice počítá pro letošek s trojím zvýšením hlavní úrokové sazby, nicméně scénář tak rychlého růstu sazeb člen bankovní rady Tomáš Holub v rozhovoru minulý týden označil za nerealistický. Peněžní trh na horizont dvanácti měsíců započítává trojí zvýšení 2T repo sazby a nečekáme, že by zasedání ČNB vedlo k navýšení těchto spekulací. Pro korunu tak i tento týden bude pravděpodobně důležitější vývoj pandemie.

Fed potvrdil setrvání v ultra-uvolněném módu

Koruna se v uplynulém týdnu pohybovala blízko předchozích úrovní, ale v závěru týdne skončila vůči euru silnější o 0,4 %. Polský zlotý naopak proti euru ztratil 0,6 % a maďarský forint 0,1 %. Koruně pomáhá přece jen oproti předchozím týdnům stabilnější epidemická situace. Zveřejněná data o vývoji maloobchodu více než potvrdila jeho slabost na počátku roku. Pozitivním překvapením byl jen vyšší prodej aut.

Americká centrální banka minulý týden nezměnila nastavení měnové politiky. Nicméně vyslala jasný signál o tom, že nehodlá ohrozit oživení ekonomiky tím, že by předčasně ustupovala ze současné extrémně uvolněné měnové politiky. Akciový trh reagoval pozitivně, nicméně později došlo k dalšímu růstu dluhopisových výnosů a akciové trhy své zisky vymazaly. Kurz dolaru vůči euru se pohupoval ze strany na stranu a týden zakončil o 0,4 % silnější. Z makroekonomických dat zklamaly údaje o vývoji průmyslu a maloobchodních tržbách za únor, a naopak velmi pozitivně překvapil silný růst Filadelfského Fed indexu za březen.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688