Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  21.03.2021 20:08:13

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (21.3.2021)

Nový obchodní týden pozvolna naváže na vlnu pokračující nervozity přicházející z růstu výnosů na zámořských státních dluhopisech. Ačkoliv březnové zasedání americké centrální banky se nadále neslo v holubičím tónu a příliš nových zásadních informací nepřineslo, investoři mohou během úterní a středeční seance zaměřit svůj zrak na svědectví předsedy FEDu Jerome Powella a ministryně financí Janet Yellenové na půdě amerického Kongresu ve Washingtonu DC. Powell se dostane ke slovu už v pondělí, když se na pozici jednoho z hostů představitelů globálních centrálních bank zúčastní summitu organizovaného Bankou pro mezinárodní vypořádání. Západní ekonomický kalendář přinese zajímavé údaje z trhu s bydlením a dlouho očekávané statistiky osobních příjmů a výdajů. Eurozóna zveřejní údaje PMI za měsíc březen a Spojené království naváže s reporty počtu pracovních míst, maloobchodních tržeb, indexů spotřebitelských cen a nákupních manažerů PMI. Ke slovu se určitě dostanou i kryptoměny v čele s Bitcoinem a pravidelné statistiky týdenní změny zásob ropy dle institutu API a agentury EIA. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Konference BIS

Švýcarská Banka pro mezinárodní vypořádání (BIS), jenž  působí jako mezinárodní organizace pro podporu mezinárodní měnové a finanční spolupráce a zastává pomyslnou roli banky centrálních bank, zahajuje v pondělí čtyřdenní konferenci na téma inovace v digitálním věku. Před společným vystoupením v Kongresu Spojených států bude mít možnost za americkou centrální banku promluvit i předseda Jerome Powell. Mezi další vůdce globálních monetárních autorit, kteří na summitu vystoupí, patří prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová, guvernér Bank of England (BOE) Andrew Bailey a šéf Bank of Canada (BOC) Tiff Macklem.

Během týdne se má pořádat řada dalších zasedání centrálních bank. Za zmínku stojí zasedání ve Švýcarsku, Mexiku a Jižní Africe. Očekává se, že Švýcarská národní banka (SNB) ponechá sazby beze změny na úrovni -0,75 %, což je nejnižší úrokové pásmo na světě, a udrží si svůj holubičí intervenční postoj i po čtvrtečním zasedání. O nastavení úrokových sazeb rozhodne v pondělí i Čínská lidová banka (PBOC).

Svědectví v Kongresu USA

Předseda FEDu Jerome Powell a ministryně zahraničí Janet Yellenová se v úterý a ve středu dostaví na půdu Kongresu Spojených států a před výborem pro finanční služby a senátním bankovním výborem budou diskutovat o současném nastavení monetární politiky a kondici a zdraví americké ekonomiky. Janet Yellenová by pak měla být schopna za svůj úřad obhájit důležitost fiskálních intervencí nově zvoleného prezidenta Joe Bidena v boji s pokračujícími dopady koronavirové pandemie.

Během tohoto týdne dostane šanci vystoupit více než půl tuctu funkcionářů FEDu, včetně místopředsedy Richarda Claridy, místopředsedy Randala Quarlesa, guvernérky Lael Brainardové a prezidenta newyorského FEDu Johna Williamse. Finanční trhy své očekávaní ohledně budoucího výhledu měnové politiky FEDu staví do lehce jiné roviny, když očekávají první zvýšení sazeb dříve, než jsou současné projekce centrální banky. Kvůli obavám z přehřátí ekonomiky se volatilita výnosů státních dluhopisů stává každodenním tématem.

Volatilita na akciovém trhu

I v nadcházejícím týdnu je vysoce pravděpodobné, že investoři budou nadále soustředit svůj zrak na růst výnosů amerických státních dluhopisů, které tlačí na ceny technologických akcií. A to i navzdory tomu, že zámořské akciové indexy nadále stepují poblíž historických maxim.

Optimismus ohledně vyhlídek na hospodářské oživení zrychlil přesun kapitálu do hodnotových akcií a během minulého týdne poháněl nejširší index S&P500 a průmyslový Dow Jones k rekordním úrovním. Nasdaq však polevuje a zaostává.  Technologie a růstové akcie v posledních měsících ztrácí přízeň a jejich vysoké ocenění vypadá pro investory méně atraktivně. V přehnaném důsledku by se obchodníci mohli začít obávat i zmínek návrhů vyššího zdanění. Bidenova vláda zřejmě už teď hledá způsoby, jak v budoucnu zaplatit za své výdajové plány.

Bankovní černá labuť?

Americká centrální banka koncem týdne oznámila, že na konci měsíce března nebude prodlužovat platnost bankovní výjimky pro kapitálový ukazatel SLR, kterou zavedla na začátku koronavirové pandemie. Dne 1. dubna 2020 Federální rezervní systém oznámil, že osvobodí na jeden rok držbu amerických státních dluhopisů od výpočtu ukazatele kapitálové přiměřenosti SLR. Ukazatel kapitálové přiměřenosti SLR v zásadě měří v procentech schopnost banky krýt ztráty ze svých aktiv. Rozvolnění pravidel pro výpočet Supplementary Leverage Ratio, které by mělo být pozastaveno na konci března, umožnilo bankám v nejtěžších obdobích pandemie zahrnout depozita a dluhopisy bez vyčleněného kapitálu na jejich krytí proti ztrátám. Nyní bude na depozita a dluhopisy opět nahlíženo jako na aktiva.

Banky se tedy mohou dostat do pozice, kdy se budou muset části těchto aktiv zbavit, nebo vyhledat na trhu nový kapitál. Tyto výprodeje by mohly zvýšit volatilitu na trhu amerických státních dluhopisů a rozkolísat výnosy splatností, což by se opět zásadním způsobem projevilo na technologických titulech a indexu Nasdaq.

Makrokalendář

Makroekonomický kalendář představí americká data objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, statistiky osobních příjmů a výdajů a pravidelný report z trhu práce v podobě počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Údaje z trhu s bydlením a data osobní spotřeby zřejmě vykáží slabý výsledek pod vlivem silných zimních bouří na jihu USA koncem měsíce února. Ekonomové však očekávají, že propad bude krátkodobý. USA rovněž zveřejní poslední revizi HDP čtvrtého čtvrtletí 2020, která naposledy vykazovala na anualizované úrovni růst o 4,1 %.

eurozóně data indexů nákupních manažerů PMI za měsíc březen osvětlí, jak si ekonomika starého kontinentu vede na pozadí chaotické scény zavádění vakcín proti covid-19. Spojené království zveřejní nejnovější inflační data v podobě vývoje indexů spotřebitelských cen (CPI) a indexů produkční cen (PPI). Dle ekonomického konsenzus by situace na trhu práce měla zůstat stabilní a očekává se, že údaje o maloobchodním prodeji poukáží na částečné oživení po prudkém lednovém poklesu. Výsledná makrodata by v souhrnu mohla naznačovat, že britská ekonomika roste a z nejhoršího už je venku.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2022Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688