Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.03.2021 10:48:06

Pražská burza posílila čtvrtý týden v řadě, naznačuje však obrat

  • PILULKA loni vykázala nekonsolidované příjmy 1,3 mld. , provozní zisk 13,2 mil. , resp. ztrátu 9,6 mil.
  • MONETA má dva nové více než 3% akcionáře - Sculptor Capital a Petrus Advisers
  • od pondělí vstoupí v platnost nové báze indexů, v PX se nově ocitnou nejen akcie PHOTON ENERGY, ale dokonce i SAB Finance
  • ve čtvrtek 25. března se začne duálně obchodovat na trhu Free market s akciemi developerské CTP, která v Amsterdamu uskutečňuje IPO

Měřeno indexem PX se pražská burza v týdnu po roce výrazně přiblížila hranici 1 100 bodů, u které lze zároveň v minulosti vysledovat výrazné technické rezistence. V závěru týdne právě jako by již došlo k obratu, když pražská burza nakonec zažila vůbec nejhorší seanci od 27. ledna. Index PX odepsal 1,43 % na 1 080 bodů, čímž eliminoval týdenní zisky na jen 0,25 %.

Propadákem týdne lze snad vůbec poprvé od jejich vstupu na trh vyhodnotit akcie PILULKA, které nicméně nejsou součástí indexu PX. Do pravidelného týdenního přehledu je přesto zařazujeme místo akcií PFNONWOVENS, které svou pouť na kapitálových trzích ukončily. Než akcie PILULKA zamířily na jih, vytvořily na pražské burze nejprve nová historická maxima na 1 500 . Negativně však následně zapůsobila zveřejněná Výroční zpráva, která poodkryla menší růst byznysu v ČR, než se očekávalo.

indexu PX tak nejvíce ztratily akcie CZG, které pokračují ve volatilitě posledního měsíce. Nepotěšilo zřejmě posunutí reportu hospodářských výsledků na 31.3., když čísla se měli investoři dozvědět již v úterý. U firmy se koncem měsíce také završí distanční valná hromada posvěcující koupi a financování akvizice americké Colt. Zveřejněný průběžný postoj akcionářů se zdá být jednoznačný, resp. nikdo zatím nehlasoval proti.

 

Svou vahou však více negativně domácí trh ovlivnily především akcie O2 a KB. Telekomunikační titul zamířil na jih za výrazného prodejního přetlaku až v samotném závěru páteční seance. Zaznamenal nakonec celkový objem téměř 42 mil. , tedy vůbec nejvíce od poloviny června. Akcie KB rovněž setrvávaly do pátku u předchozích hodnot, když trh v návaznosti na zveřejněná pravidla ČNB začal spekulovat o konkrétní dividendě. Té se však akcionáři minimálně několik měsíců ještě nedočkají, když aktuálně svolaná valná hromada má rozhodnout o nerozdělení zisku (více zde).

Třetí týden v řadě klesly akcie PHOTON ENERGY, které tak již plně vymazaly letošní zisky. Podpořit by je nicméně mohlo aktuální zařazení do indexu PX.

Naposledy loni v květnu se vítězem týdne staly akcie PHILIP MORRIS, které nyní vystoupaly na téměř 2letá maxima. Investoři dotvářejí long pozice před zveřejněním loňských hospodářských výsledků (30.3.), potažmo tedy výše dividendy.

Zbylé stupně vítězů obsadily londýnské tituly, které ve větších ziscích brzdilo posilování koruny k libře. Akcie Avast se navíc v páteční závěrečné aukci, v návaznosti zřejmě na úpravy portfolií institucionálních investorů v souvislosti s aktualizací indexu PX, ocitly pod značným prodejním tlakem. Uzavřely tak oproti Londýnu vcelku nezvykle s výrazným diskontem. V pondělí tak lze predikovat nejspíše návrat k hladině 145 .

V příštím týdnu ve středu proběhne vypořádání části dobrovolného odkupu akcií MONETA, řada investorů jakoby již předem doplňovala zpět pozice. Titul se zkrátka za solidní likvidity těsně přiblížil ceně odkupu. Navýšení pozice z dřívějších 1,05 % na 3,08 % oznámila britská skupina Petrus Advisers, která se před nedávnem otevřeně postavila proti odkupu/zájmům PPF v bance. Trh bude na přelomu měsíce právě jistě sledovat oznamované akcionářské změny, resp. kdo tedy v návaznosti na odkup „opustil loď“.

Akcie ČEZ ve čtvrtek uzavřely dokonce na více než 2letých maximech, když investory v optimismu stále podporují současné vysoké ceny elektřiny a vidina meziročně vyšší dividendy. Jak jsme predikovali v minulém reportu, tu však firma společně se zveřejněnými výsledky v týdnu ještě neoznámila. Ukázalo se nicméně, že nebýt před lety zavedeného institutu „upraveného zisku“, vysokého požitku by se akcionáři nemuseli dočkat. Loni energetická firma konsolidovaně reálně vydělala pouze 5,5 mld. , tj. zhruba jen 10 na akcii. Tak slabý výsledek předvedla naposledy někdy v úvodu tohoto století… Titul každopádně tentokrát vévodil likviditě pražské burzy, když z celkových více než 3 mld. se postaral o více než čtvrtinu. 

Oba rakouské tituly ve Vídni vytvářely nová více než roční maxima. Především akcie pojišťovny VIG je v závěru týdne na domovském trhu více než vymazaly. Pokud nedojde v úvodu pondělní seance ve Vídni k nádechu, na pražské burze bude muset titul dohánět ztráty. Ve Vídni totiž akcie pojišťovny zakončily v přepočtu nakonec až u 590 hranice. 

 

Na akciové trhy míří logisticky developerská společnost CTP, která byla v České republice v roce 1998 založena Nizozemcem Remonem Vosem. V Amsterdamu nyní v rámci primární emise nabízí 61 mil. nových akcií v cenovém pásmu 13,50-16 EUR, což indikuje objem transakce až 976 mil. EUR. Firmu, která zamýšlí následně vyplácet 70-80 % upraveného zisku, by tak trh mohl ocenit až na 6,4 mld. EUR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688