Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Osobní finance  |  19.03.2021 10:00:25

Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně. Zní to zle, ale jsme na tom lépe než Francouzi, Belgičané, Irové, Španělé či Slováci (19.3.2021)


Týdenní dovolenou si v Česku nemůže finančně dovolit 18,7 procenta lidí. Vyplývá to z údajů, které za loňský rok nově zveřejnil Český statistický úřad (zde). Na první poslech je pětina osob, co nemají ani na týdenní dovolenou, vysoké číslo. Ovšem příznivý je nepochybně alespoň trend. A také mezinárodní srovnání.  

Potěší totiž alespoň to, že v ČR je podíl obyvatel, kteří si týdenní dovolenou dovolit nemohou, v rámci EU znatelně podprůměrný. Navíc setrvale klesá. Předloni poprvé v historii sledování od roku 2005 činil méně než dvacet procent, přesně 19,7 procenta. Ještě v roce 2012 tento podíl v ČR představoval 43,5 procenta a stejně jako v letech 2010 a 2011 převyšoval průměrný údaj za celou Evropskou unii. 

Od roku 2013 už však ČR vykazuje soustavně nižší podíl obyvatel, kteří si dovolenou nemohou finančně dovolit, než v průměru země EU. Pokles podílu však v ČR i obecně v EU nyní zbrzdí dopady koronavirové krize.  

V rámci celé EU si nemůže dovolit ani jednu týdenní dovolenou mimo domov ročně zhruba třicet procent obyvatel. Vyplývá to z loňských údajů Eurostatu. Pozitivní je, že dlouhodobým trendem je pokles tohoto podílu, který ještě v roce 2010 činil 39 procent. Nejedná se přitom nutně jen o zahraniční dovolenou, nýbrž i tu vnitrozemskou. 

ČR si týdenní dovolenou může dovolit větší podíl obyvatel i než v zemích jako Francie, Belgie, Irsko, Španělsko, Portugalsko či Itálie. Dlouhodobě si mohou Češi snáze dopřát dovolenou také než Slováci. 

Ze zemí EU si největší podíl obyvatel, a sice zhruba 90 procent, může dovolenou dovolit zaplatit ve Švédsku. Naopak nejhůře jsou na tom lidé v Rumunsku. To je jediná země EU, kde si týdenní dovolenou ani jednou ročně stále nemůže dopřát více než polovina populace. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

19.03. 14:51  Kovanda zas perlí (Fabio)
19.03. 12:24  Něco špatně (Petr S.)
19.03. 10:43  Něco špatně (Ian)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688