Jiří Kuchyňa (Soulmates Ventures)
Okénko BIG EXPERT  |  19.03.2021 09:22:23

Valuace aneb alfa a omega každého start-upu - II. část

V první části jsme se zaměřili na určení valuace pomocí srovnání s konkurencí s co možná nejbližším produktem. Pro získání přesnější hodnoty je vhodné doplnit výpočet o druhý způsob, a to na základě realistického, s investorem projednaného a odsouhlaseného finančního plánu. Ten by měl ukázat, jak budou vypadat výnosy, případně zisk v rámci nadcházejících pěti let fungování společnosti na cílovém trhu. Finanční plán dává obrysy směřování vývoje podniku a promítá dopady tohoto vývoje na výnosy, náklady a zisk. Protože jde vždy pouze o nejlepší možný odhad, je dobrou praxí připravovat finanční plán v pesimistické, realistické a optimistické variantě, přičemž pro určování valuace pracujeme nejčastěji s realistickou variantou.

 

Mysleme na investora

 

Budoucí valuaci posuzujeme buď z hlediska výnosů nebo zisku a vždy musíme najít a zdůvodnit správný násobek těchto hodnot pro určení valuace. Každý obor má tržní multiply, které odrážejí spíše investorskou náladu pro dané segmenty než exaktní výpočty. Pro určitý obor se akceptuje například dvojnásobek výnosů, případně desetinásobek zisku. Pokud tedy máme realistický finanční plán a známe násobek běžně používaný v našem oboru, spočítáme budoucí orientační hodnotu podniku. My ale stanovujeme valuaci k dnešnímu dni a budoucí hodnota je jen odrazový můstek pro další výpočty.

 

První z nich je na straně investora. Jak velký return on investment (ROI, neboli násobek návratnosti investice) očekává? Vše záleží na konkrétním investorovi a na jeho investiční strategii, míře rizika, srovnatelných výnosech z jiných investic či délce investičního období. Například, pokud investor chce své celkové portfolio a jeho hodnotu zdvojnásobit a investuje do aktiv, kde očekává úspěšnost u jednoho z pěti zainvestovaných start-upů, musí ten úspěšný (jeden z pěti) přinést minimálně desetinásobek své hodnoty. Takto můžeme velmi zjednodušeně určit ROI na straně investora. Budoucí hodnotu za použití multiplu převedeme na současnou finanční hodnotu pomocí diskontování, kdy převádíme budoucí hodnotu peněz na dnešní. Vyplatí se mít na paměti, že peníze vždy ztrácejí na své hodnotě, minimálně ve formě inflace. Pokud jsme tedy budoucí hodnotu diskontovali na hodnotu dnešní, vydělíme získanou veličinu stanoveným ROI a dostaneme post-money valuaci. Od té ještě odečteme výši investice a získáváme pre-money valuaci společnosti.

 

Vnímejte potenciální rizika 

 

Nevýhodu metody představuje použití multiplu pro určení budoucí valuace, které nepracuje s časovou hodnotou – nezohledňuje, zda trh bude stejným multiplem oceňovat obdobné produkty a projekty i v budoucnosti, nebo zda se nálada investorů v tomto ohledu výrazně změní. Diskontování budoucí hodnoty start-upu na současnou přináší do celého výpočtu neznámou v podobě nákladů na kapitál. Ty mohou být ovlivněny budoucí inflací a interními náklady na kapitál na straně investora a pro zakladatele start-upu tedy neznámou veličinou. Obdobný problém budeme mít při stanovení očekávané návratnosti. Kromě investiční strategie sem musíme započítat i riziko, které je samo o sobě kombinací produktu, trhu, na který vstupujeme, konkurence, času a fáze vývoje našeho start-upu. Takové riziko bude každý investor vnímat jinak, a proto neexistuje univerzální vzorec na výpočet očekávaného ROI pro investora. Výhodou této kalkulace naopak je, že na rozdíl od srovnání s konkurencí, vychází z „tvrdých“ čísel a nechává jen málo prostoru pro sáhodlouhé nehmatatelné diskuse. 

 

Do investičního rozhodování ale vstupují vždy i faktory pohybující se na emoční rovině. Pokud je investorem strukturovaný stabilní fond, má své pevné mechanismy. Nicméně za každým rozhodnutím ve své finální podobě stojí člověk. Ten není stroj a do veškerých svých rozhodnutí vkládá jistou dávku emocí. Díky nim dostává zakladatel start-upu možnost obhájit požadovanou valuaci bez ohledu na výše popsané metody, zatímco investor získává prostor valuaci snížit. Stanovení valuace totiž není ve finále ničím jiným než obyčejným vyjednáváním. 

Jiří Kuchyňa

Před tím, než v roce 2020 přestoupil na pozici CFO do investičního akcelerátoru Soulmates Ventures, působil jako finanční ředitel společnosti Hilti pro Česko a Slovensko či jako globální CFO v Creative Dock. Ve svém stávajícím působišti se věnuje zejména finanční stránce akcelerací a zároveň byl v únoru letošního roku jmenován do funkce ředitele a prokuristy investičního fondu Soulmates CEE Fund. Je odborníkem na due diligence a analýzy investic do startupů, o kterých přednáší na Vysoké škole kreativní komunikace.

Soulmates Ventures

Soulmates Ventures je investiční ekosystém složený z akcelerátoru, inkubátoru a investičního fondu soustředící se na udržitelné, zelené a technologické inovace pro udržitelnou budoucnost. Pomocí strategických partnerství posouvají Soulmates Ventures zelené technologické inovační projekty z fáze ověřeného MVP do rostoucího a škálovatelného byznysu, který je v případě potřeby připraven na růst na globálním trhu nebo na vstup velkého investora.

Více na https://www.soulmatesventures.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

St 10:15  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)
27.03.2024  Česko je zpět na inflačním cíli, koruna je však nejslabší za poslední dva roky Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688