Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  18.03.2021 22:31:28

Closing Bell (18. 3. 2021) – Ropa propadla o 8 %, dluhopisové výnosy opět posilují

Zámořská seance probíhala během čtvrtečního obchodování pod vlivem výprodeje v sektoru energií a technologií v negativní náladě, když akciové indexy opustil středeční optimismus vyvolaný výstupem ze zasedání americké centrální banky. Ceny ropy dnes krvácely pod prudkým nárůstem počtu nakaženýchEvropě a opětovnými signály k zastavení vakcinace určitých typů vakcín proti koronaviru. Technologické tituly trpěly díky opětovnému růstu výnosů na amerických státních dluhopisech. Průmyslový index Dow Jones propadl z historických maxim z první poloviny týdne a odepsal 0,30 %. Nejširší americký index S&P 500 ztratil 1,30 % a technologický Nasdaq zakončil propadem o 2,80 %.

Výnosy desetiletých splatností amerických státních dluhopisů dosáhly úrovně 1,72 % jen den poté, co FED na svém výstupu z dvoudenního zasedání oznámil zvýšení prognózy ekonomického růstu a inflace při udržení nízkých úrokových sazeb nejméně do roku 2023. Pro nadcházející dva roky je čekán pokles k 4,2 a 3,7 %. HDP USA by měl během letošního roku zapsat růst o 6,5 %, opět se jedná o překonání stávajících odhadů na 4,2 %. Inflace by se měla držet pod hranicí 2 % a ke konci roku by jádrová složka mohla dosáhnout úrovně 2,2 %, což je stále hluboko pod panickými scénáři trhu. Tržní odhady vývoje inflace v následujících letech počítají s růstem směrem k 2,59 %, což by bylo nejvíce za posledních 13 let. Měnový výbor americké centrální banky dal jasně najevo, že nemá žádné důraznější komentáře k aktuální situaci a volatilitě na dluhopisovém trhu a zopakoval, že současný růst dluhopisových výnosů odráží celkové zlepšení ekonomického výhledu.

Čtvrteční prudký nárůst dluhopisových výnosů spustil opětovný výprodej na technologiích a srazil index Nasdaq ke 3% ztrátě. Současné ocenění technologických akcií začíná být pro obchodníky neatraktivní ve srovnání s ostatními sektory zámořského trhu. Cyklické akcie, které zůstaly během vrcholu pandemie pozadu, nyní nabízejí zajímavější prostor pro růst a obranu proti zrychlujícímu tempu inflace. Akcie společností Facebook (FB), Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN) a Alphabet (GOOGL), které dohromady tvoří čtvrtinu S&P 500, dnes ztrácely. Akcie čipařů také přidávaly pomyslný olej do ohně poklesy o 3 %.

Kromě technologií oslaboval i sektor energií, který byl tažen níže výprodeji na světových cenách ropy. Počet potvrzených případů koronaviru v Německu, které je z hlediska populace největší zemí Evropské unie, vyskočil o více než 17 tis., což byl podle odborníků největší denní nárůst od 22. ledna. Velká část Itálie se mezitím opět vrátila do lockdownu. Investoři se také obávají, že by hlavní producenti ropy mohli velmi brzy zapnout čerpadla a využít současných cenových hladin. Cena texaské ropy WTI klesla o více než 7 % pod hladinu 60 dolarů za barel a zapsala největší denní propad od měsíce června, kdy oslabila o 8,2 %. Globální měřítko pro cenu ropy Severomořský Brent obchodovaný v Londýně propadl o 7 % pod úroveň 63 dolarů za barel.

Na ropu měla vliv i předpověď Mezinárodní energetické agentury IEA, která se nechala slyšet, že potrvá další dva roky, než celosvětová poptávka po ropě dosáhne předpandemických úrovní. Vládní údaje agentury EIA ukazující čtvrtý týdenní nárůst domácích zásob ropy na sentimentu příliš nepřidaly. Aby toho nebylo málo, Indie, třetí největší dovozce ropy po Číně a Spojených státech, sníží od měsíce května téměř čtvrtinu svého dovozu černé komodity ze Saúdské Arábie.

Až do dnešního výprodeje ropa v posledních čtyřech měsících zažívala neskutečnou rally, přičemž připsala přibližně 80 %. Kromě optimismu ohledně vakcín proti nákaze covid-19 a znovuotevřením globální ekonomiky byl růst tažen i snížením produkce zemí OPEC +.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688