Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.03.2021 11:00:07

Kostin: Z hlediska rizika a návratnosti stále nejlepší americké trhy

Pokud rostou sazby, investoři se na dluhopisových trzích přesouvají k obligacím s kratší durací. A ten samý princip platí na akciích, kde dochází k přesunu od technologických firem k akciím s tokem hotovosti posunutým blíže k současnosti. Těmi jsou obecně cyklické tituly. A to vysvětluje současnou rotaci od technologií k cyklickým akciím. Pro CNBC to uvedl hlavní stratég Goldman Sachs David Kostin. Z celkového hlediska pak dochází ke zlepšení fundamentu jak díky přicházející stimulaci, tak vlivem pokračujícího tempa vakcinace.

V letošním roce by měl akciím pomáhat přesun hotovosti z trhů krátkodobých obligací. Podle stratéga by dokonce tento faktor měl být z hlediska akcií významnější než samotná stimulace. Které trhy by na tom mohly být letos nejlépe? Stratég poukázal na to, že akcie v Evropě mají strukturálně nižší valuace, což je dáno zejména menším podílem technologických firem. Ty tvoří asi 7 % evropských trhů, zatímco v USA je to přibližně 25 % celkové kapitalizace. Takže z vyšších valuací amerického trhu nelze přímo dedukovat, že Evropa je atraktivnější.

Z celkového pohledu očekávaného rizika a návratnosti z toho americké trhy podle Kostina vycházejí stále lépe než Evropa, a to jednak díky samotnému ekonomickému výhledu a také kvůli tempu vakcinace. Pozoruhodný je sice objem peněz, který teče obecně do mezinárodních akcií, nicméně s ohledem na riziko jsou Spojené státy nejatraktivnější, zopakoval Kostin.

Stratég hovořil o mohutném růstu popularity takzvaných SPAC. Jde o společnosti, které vstupují na burzu bez vlastních podnikatelských aktivit a pak se snaží o akvizici jiné firmy, které tím umožní vstup na trh bez tradičního IPO. Podle stratéga jsou SPAC nyní významným zdrojem nového kapitálu, který míří na trh. Nyní existuje obrovské množství těchto firem, které hledají vhodné akviziční cíle.

Tyto akviziční cíle jsou přitom podle stratéga svou povahou často firmy s dlouhou durací toku hotovosti (tedy ty, o kterých hovořil na začátku rozhovoru). Kupované společnosti jsou totiž mnohdy mladé firmy, u kterých se očekává vysoký růst a generování hotovosti až za delší období. Je ale tok peněz, který jde do tohoto segmentu trhu, udržitelný? Kostin míní, že rozhodující zde bude výše sazeb – pokud je bude Fed držet stále u nuly, zůstane atraktivita SPAC vysoká. K tomu stratég dodal, že již delší dobu v USA klesá počet obchodovaných firem a tento nový jev by mohl uvedený trend pomalu obracet. Plánováno je totiž asi 500 transakcí a to již je z hlediska celého trhu podstatné číslo.

Zdroj: CNBC, Youtube


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688