mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.03.2021 07:01:00

Japonsko přehodnocuje přístup k plastům

Japonsko přehodnocuje přístup k plastům

18.03.2021 / 06:48 | Aktualizováno: 18.03.2021 / 07:01

Japonská produkce a spotřeba plastů je mimořádná. Do velké míry je to dané kulturou i rozvinutou konzumní společností. To se ale pomalu mění s postupným prosazováním cirkulární ekonomiky a rostoucím povědomím o globálních environmentálních problémech ve společnosti, díky čemuž se na japonském trhu otevírají také nové příležitosti.

Země vyhozených plastů

Zatímco v roce 1980 se vyrobilo v Japonsku 7 518 tun plastů, v roce 2018 to již bylo 10,7 mil. tun. Ačkoliv je tento vývoj především spojen s rychlým ekonomickým rozvojem země a vysokými hygienickými nároky, částečně to vychází také z důrazu, který Japonci kladou na obaly, nejen co se týče jejich estetiky, ale také jejich množství. Zatímco v ČR obvykle stačí na jedno zboží, zvláště potraviny, jeden obal, Japonci neváhají jej zabalit do tří i více vrstev. Vychází to mj. z kultury omotenaši, která je výrazem projevu pohostinnosti ve formě pečlivého a pěkného balení.

O to horší je pak nicméně skutečnost, že třetina veškerých plastových produktů, většinou obalů, bývá na jedno použití. Kombinace specifické tradice ve spojení s bohatou konzumní společností tak vede k mimořádné osobní spotřebě, kdy obyvatel Japonska v průměru vyhodí 35 kg plastových obalů ročně, což je nejvíce hned po Spojených státech.

Opatrné začátky cirkulární ekonomiky

Tento stav je i přes důslednou recyklaci 84 % (z nich se ale téměř 60 % spálí) plastového odpadu dlouhodobě neudržitelný. Jako možné řešení se nabízí uplatňování alternativních materiálů, nebo důraz na znovupoužitelnost obalů. Zvýšený zájem o cirkulární ekonomiku dokazuje i před čtyřmi roky nově vzniklý tokijský veletrh Sustainable Materials Expo. Od té doby se rozrůstá a v posledním roce se na něm vystavovalo na 3000 materiálů, které mohou být alternativou ke klasickým plastům vyráběným z ropy. Jejich komerční uplatnění zůstává nicméně velkou výzvou, jak připouští i japonský vynálezce biologicky rozložitelných plastů.

Napomoci změně by měl sílící tlak japonské vlády. Ta již několik let prosazuje koncept tří „Z“ (zmenšit, znovupoužít, zrecyklovat) a v brzké době plánuje oznámit strategii v boji proti plastovému odpadu a znečištění moří a oceánů, čímž se tomuto problému dostane prominentní pozornosti veřejnosti i byznysu. Potřebu změny si navíc začínají uvědomovat i některé velké japonské společnosti. Příkladem je Asahi, velkovýrobce alkoholických i nealkoholických nápojů, který se zavázal k postupnému opuštění plastů a jejich nahrazení ekologickými materiály.

I přes uvedený pokrok Japonsko ještě zcela nepřijalo koncept cirkulární ekonomiky a řada firem se s ní musí teprve seznámit. Lze však očekávat, že technologie založené na cirkulární ekonomice, zvláště ty nabízející alternativy k plastům, nebo jejich ekologické zpracování se budou v Japonsku v nejbližších letech těšit rostoucímu zájmu a budou otevírat nové příležitosti.

Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Tokiu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688