Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  17.03.2021 23:03:58

Closing Bell (17. 3. 2021) – Centrální banka potvrdila holubičí výhled, dluhopisové výnosy ji netrápí

Zámořské akciové indexy dnes i po zasedání americké centrální banky a komentářem předsedy FEDu Jerome Powella pokračovaly v růstu a zavíraly poblíž historických maxim. Průmyslový index Dow Jones posílil o 0,56 %, nejširší americký index S&P 500 a technologický Nasdaq zakončily růstem o 0,22 %. Nejlepší výsledky vykázaly energie, průmysl a základní materiály. Kromě FEDu dnes bylo zajímavé sledovat situaci na měnách, kde ruský rubl klesl k americkému dolaru po výrocích amerického prezidenta Bidena, že Rusko zaplatí za údajné vměšování do voleb v USA.

Měnový výbor americké centrální banky dnes přesně podle očekávání rozhodnul o ponechání referenční úrokové sazby beze změny v pásmu 0,00 – 0,25 % a setrvání objemu nákupu aktiv na stávající úrovní 120 mld. dolarů měsíčně, z toho 80 mld. ve státních dluhopisech a 40 mld. v hypotékou krytých cenných papírech.

FED přestavil aktualizovanou prognózu rychlejší ekonomické obnovy, rychlejšího tempa růstu cen a nižší míry nezaměstnanosti. Přestože podle centrální banky nejvíce zasažené sektory současnou krizí zůstávají i nadále relativně slabé, ukazatele ekonomické aktivity a indikátory trhu práce naznačují oživení hospodářského růstu. Míra nezaměstnanosti by podle banky měla poklesnout z 6,2 na 4,5 %, což je zlepšení výhledu proti konci roku, kdy Fed odhadoval míru na 5 %. Pro nadcházející dva roky je čekán pokles k 4,2 a 3,7 %. HDP USA by měl během letošního roku zapsat růst o 6,5 %, opět se jedná o překonání stávajících odhadů na 4,2 %. Inflace by se měla držet pod hranicí 2 % a ke konci roku by jádrová složka mohla dosáhnout úrovně 2,2 %, což je stále hluboko pod panickými scénáři trhu. V příštím roce jádrová inflace zpomalí k 2 % a v roce 2023 stoupne k 2,1 %. Tržní odhady vývoje inflace v následujících letech počítají s růstem směrem k 2,59 %, což by bylo nejvíce za posledních 13 let.

Podle guvernérů centrální banky je vysoce nepravděpodobné, že by centrální banka zvýšila sazby dříve než v roce 2023. Pouze čtyři z osmnácti členů se přiklonili k růstu sazeb už v roce 2022. V prosinci to byl pouze 1 člen. Měnový výbor FEDu dal dnes jasně najevo, že nemá žádné důraznější komentáře k aktuální situaci a volatilitě na dluhopisovém trhu a naopak zmínil, že současný růst dluhopisových výnosů odráží celkové zlepšení ekonomického výhledu.

Prezident USA Joe Biden v rozhovoru na stanici ABC souhlasil, že Putin je zabiják a Rusko za údajné vměšování do amerických voleb zaplatí. Biden se v rozhovoru nechal slyšet, že po nástupu do Bílého domu absolvoval dlouhý telefonický hovor s hlavou Kremlu, v němž měl Putinovi říci, že pokud dojde k závěru, že došlo k ovlivnění amerických voleb, ruský prezident za to zaplatí. Tato zpráva dopadla nejtvrději na měny obou zemí, na ruské státní dluhopisy a index RSI denominovaný v dolarech.

Hodnota společnosti Coinbase, která se chystá vstoupit na americkou akciovou burzu, se letos na soukromém trhu vyšplhala na 68 mld. dolarů. Největší americká kryptoměnová burza to oznámila ve zprávě pro regulátory. Zajímavou zprávou ze světa kryptoměn byla informace, že Francie dnes poprvé dražila více než 600 bitcoinů zabavených úřady při potírání trestné činnosti. Státní pokladna tak mohla těžit z růstu ceny nejznámější kryptoměny světa a přijít si na 30 mil. dolarů.

Podle pravidelných týdenních statistik americké energetické agentury EIA ropné zásoby v USA v uplynulém týdnu stouply o 2,39 mil., což bylo téměř na odhadech, jelikož trh očekával růst o 2,96 mil. barelů ropy. Americká ropa WTI od svých lokálních maxim na 68 dolarů za barel vydechuje a vrací se pod úroveň 65 dolarů. Zajímavé bude sledovat i pravidelné páteční statistiky počtu aktivních ropných věží v USA.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.01.2021Closing Bell (14. 1. 2021) – Powell potvrdil holubičí výhled FEDu Libor Stoklásek (Imperial Finance)
24.03.2017Wall Street Closing Bell & výhled na 27. 3. 17 Grant Capital (Grant Capital)
23.03.2017Wall Street Closing Bell & výhled na 24. 3. 17 Grant Capital (Grant Capital)
22.03.2017Wall Street Closing Bell & výhled na 23. 3. 17 Grant Capital (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688