MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  17.03.2021 08:15:00

Přehled pomoci v gesci Ministerstva financí v souvislosti s koronavirem a nemocí COVID-19

Ministerstvo financí v reakci na pandemii koronaviru připravilo širokou škálu podpůrných opatření, zaměřených jak na firmy a podnikatele, tak soukromé osoby. Níže přinášíme jejich přehled.

Kompenzační bonus pro podnikatele 

Nejdůležitějším programem pomoci v gesci Ministerstva financí je kompenzační bonus zacílený na podporu OSVČ, společníků malých s.r.o., občanů pracujících na DPČ a DPP.

Ministerstvo financí jeho prostřednictvím již podpořilo příjemce částkou ve výši více než 29 miliard . Tato přímá finanční podpora OSVČ, společníků malých s.r.o. a takzvaných dohodářů funguje už od jara loňského roku. V současné době lze žádat o podzimní kompenzační bonus na adrese www.mfcr.cz/bonus a také o nový kompenzační bonus, který byl zvýšen až na 1000 Kč denně (žádost je dostupná adrese www.mfcr.cz/novy-bonus). Veškeré informace ke kompenzačnímu bonusu pak naleznete zde.

 

Liberační balíčky a další daňové úlevy 

Ministerstvo financí se s ohledem na složitou situaci snaží maximálně vyjít vstříc všem společnostem i fyzickým osobám při plnění daňových povinností. Proto připravilo několik daňových liberačních balíčků a prostřednictvím generálních pardonů paní ministryně financí odkládá daňové termíny a odpouští daňové sankce. Níže naleznete přehled opatření, seřazených dle jednotlivých daní:

Daň z příjmu fyzických a právnických osob

Posunuli jsme termín daňového přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob za rok 2020. Daňové přiznání tak můžete podat bez sankce až do následujících termínů:

  • pro papírové podání na 3. května 2021,
  • pro elektronické podání až do 1. června 2021

Úplné znění generálního pardonu naleznete ve Finančním zpravodaji č.16/2021.

Lidé, kteří byli v karanténě, prodělali onemocnění Covid-19 nebo mají jiné závažné důvody, mohou bezplatně požádat o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání až o další 3 měsíce. Více informací ve Finančním zpravodaji č.10/2021.

A samozřejmě promíjíme daň z příjmů z výdělku studentů a dalších, kteří v nemocnicích vykonávali a vykonávají pracovní povinnost. Více informací ve Finančním zpravodaji č. 5/2021.

Daň z přidané hodnoty

Promíjíme úrok z prodlení za zdaňovací období: září 2020, říjen 2020, listopad 2020, prosinec 2020, leden 2021, únor 2021 a březen 2021, popřípadě III. čtvrtletí 2020, IV. čtvrtletí 2020 a I. čtvrtletí 2021, pokud bude daň uhrazena nejpozději dne 16. srpna 2021. Podmínkou je omezení krizovými opatřeními vlády do 31. 3. 2021. Více informací ve Finančním zpravodaji č. 38/2020.

Únorové kontrolní hlášení a daňové přiznání můžete podat později - bez sankce až do 15. dubna 2021. Více informací ve Finančním zpravodaji č. 13/2021.

Abychom zlepšili dostupnost ochranných prostředků proti koronaviru, prominula paní ministryně financí až do 3. června 2021 DPH u filtračních polomasek a respirátorů. Více informací ve Finančním zpravodaji č.16/2021.

Také jsme prominuli daň z přidané hodnoty na koronavirové testy a očkování proti koronaviru. Více informací ve Finančním zpravodaji č. 35/2020.

Daň z nemovitých věcí

Daňové přiznání pro daň z nemovitých věcí můžete letos podat bez sankce až do 1. dubna 2021. Daň musí být zaplacena do 31. května 2021. Více informací ve Finančním zpravodaji č. 3/2021.

Silniční daň

Prominuli jsme zálohu na daň silniční na zdaňovací období roku 2021, splatnou 15. dubna 2021.

Daňové přiznání pro silniční daň můžete letos podat a zaplatit do 1. dubna 2021.

Detailní informace k silniční dani naleznete ve Finančním zpravodaji č. 38/2020.

Správní poplatky obecně

Došlo k prominutí správních poplatků za žádosti o navrácení lhůty v předešlý stav, o prominutí úroku z prodlení nebo úroku z posečkané částky; o povolení posečkání úhrady daně, popřípadě rozložení její úhrady na splátky; o prominutí celního nedoplatku; o povolení úlevy na dani nebo cle nebo za vydání potvrzení o bezdlužnosti nebo o stavu osobního daňového účtu, a to vždy za podmínky, že žádost bude podána v období od 1. 1. 2021 do 16. 8. 2021.

Generální finanční ředitelství vydalo souhrnné pokyny jak postupovat v případě promíjení příslušenství daně (pokuty, úroky, aj.). Více informací ve Finančním zpravodaji č. 17/2021.

 

Loss carryback 

Díky zavedení institutu zpětného působení daňové ztráty budou moci podnikatelé uplatnit případnou daňovou ztrátu vykázanou za rok 2020 zpětně ve svých základech daně za rok 2019 a 2018, a to v souhrnné výši nepřesahující 30 mil. . Ve formě vratitelného přeplatku tak poplatníci získají zpět zaplacenou daň či její část za tato zdaňovací období. Podrobné informace naleznete zde.

 

Odklad EET 

Pozastavili jsme povinnost elektronicky evidovat tržby, a to až do konce roku 2022. Systém EET je nicméně stále funkční a v současné době je možné tržby evidovat dobrovolně.

 

Daň z nabytí nemovitosti  

Daň z nabytí nemovitých věcí byla zrušena. Daň již nezaplatí nikdo, komu byl proveden vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, nebo kdo nabyl vlastnické právo k nemovité věci neevidované v katastru, v prosinci 2019 nebo později. Podrobné informace jsou k dispozici zde.

 

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688