Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  17.03.2021 05:49:00

Průzkum: Investoři se více bojí inflace než korony. Poprvé od začátku pandemie

Poprvé od propuknutí koronavirové pandemie se stalo, že se investoři obávají více než inflace a strastí dluhopisového trhu než rizik spojených s řáděním Covid-19. Vyplývá to z pravidelného průzkumu banky Bank of America mezi manažery fondů. Obavy týkající se zrychlující inflace v něm vyjádřilo 37 % oslovených. Děsu na trzích s vládním dluhem z nečekaně brzkého utahování měnové politiky se obává 35 % z nich. Teprve pak se v žebříčku mezních rizik (tail riska) umístila rizika spojená s Covid 19, především problémy s distribucí vakcín. Jako hrozbu je zmiňovalo necelých 15 % účastníků – zhruba polovina toho co v únoru.

Průzkum Fund Manager Survey pořádá Bank of America každý měsíc a tentokrát se jej účastnili správci fondů spravující kolektivně aktiva za skoro 600 miliard dolarů.

Očekávání rychlejšího růstu spotřebitelských cen a sázky na to, že centrální banky by mohly utáhnout měnovou politiku dříve, než se plánovalo, vyvolaly dalekosáhlý výprodej na dluhopisových trzích. Podle investorů by to mohlo být ještě horší.

Největší podíl manažerů fondů v průzkumu BofA uvedl, že 2% výnos amerických dluhopisů s 10letou splatností by na akciových trzích vyvolal korekci, tedy pokles v řádu minimálně 10 %. Kdyby výnos na těchto splatnostech poskočil na 2,5 %, byly by dluhopisy už atraktivnější než akcie. Zmiňovaný papír se v úterý ráno obchodoval kolem 1,6 %.

Trhy sice během rostoucích výnosů kolísaly, index Dow Jones Industrial Average ale i tak přidává od ledna už více než 7 %. Z vyšších sazeb a rychlejšího tempa oživování ekonomiky profitují akcie firem jako Goldman Sachs, Boeing nebo Caterpillar, napsal CNBC. Průzkum ukazuje, že „sentiment investorů (je) jednoznačně býčí“, uvedl podle CNBC Michael Hartnett, hlavní investiční stratég v Bank of America.

Investoři ale svoje portfolia upravují.

Alokace do technologických titulů snížili správci fondů na nejnižší úrovně v modu nadvážení od ledna 2009. Průzkum také ukázal na značný posun směrem ke komoditám. Přesuny k energetice jsou největší od listopadu 2018 a nadvážená pozice v bankách je největší od března 2018.

Během výprodeje na trzích s dluhem utrpěly expozice na technologické tituly. Investoři si stěžovali na největší záseky za posledních 15 let. Sázky na technologie se ale pořád vnímají jako nejpopulárnější obchod. Teprve po nich to jsou sázky na bitcoin a trend etičtějcíh investic v podobě ESG.

Zdroje: CNBC, FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688