army.cz (MO ČR)
Armáda  |  17.03.2021 00:00:00

Připravit jednotku do Mali trvá rok. Chystají se vojáci, píší se rozkazy

„Nedávno jsem úspěšně absolvoval kurz Komando a zařazení do této jednotky je pro mne dalším vrcholem v mé dosavadní vojenské kariéře. Je to další výzva, ve které mohu uplatnit nabyté zkušenosti,“ těší se poručík David Č., budoucí velitel 1. jednotky ochrany.

Češi jsou v Africe úspěšní

V Mali, konkrétně ve výcvikové misi EUTM, Češi velice úspěšně působí od roku 2013. Vloni jí poprvé velel Čech – brigádní generál František Ridzák – a Česká republika má zájem si tuto cennou zkušenost v druhé polovině roku 2022 zopakovat. V současné době v EUTM působí 81 vojáků v hlavním městě Bamako a ve výcvikovém středisku Koulikoro.

„Hlavním úkolem jednotky je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, zlepšení její taktické připravenosti, dále ochrana velitelství mise EUTM a ochrana výcvikové základny a rovněž provádění doprovodů VIP osob,“ připomněl kapitán Jindřich Paleček, který výcvik na Libavé řídil.

Povolen pouze výcvik malých skupin

Hraničtí vojáci se minulý týden soustředili především na drilování taktiky. Podle Palečka je může v Mali potkat řada krizových situací a důležitá je nejen správná reakce jednotlivce, ale celého kolektivu. „Každý musí vědět, jak má zareagovat sám a musí také vědět, jak zareagují jeho kolegové v jednotce,“ popsal.

Kvůli koronaviru mohly na Libavé společně cvičit pouze malé skupiny a velitelé museli situaci přizpůsobit i cíle a úkoly jednotlivých druhů příprav. Vojáci se kromě taktiky věnovali také tréninku patrolování v otevřeném terénu a nebezpečných prostorech, činnostem na kontrolně propouštěcích místech a zdravotní přípravě. Ta zahrnovala první pomoc a odsun raněných.

Příprava na Mali zabere 12 měsíců

Výcvik ve VVP Libavá zahájil společnou přípravu jednotky. Vojáci se ale na Mali chystají už od loňského listopadu: „Začíná se výběrem osob na jednotlivá tabulková místa, poté nastupuje individuální příprava – tedy kurzy, které jsou pro danou funkci potřeba,“ vysvětlil Jindřich Paleček s tím, že velení nadto absolvuje několikadenní stáž přímo v místě nasazení.

Jen dobře připravit personál ale samozřejmě nestačí. Tvoří se základní rozkaz a veškerá další dokumentace. Samozřejmostí je i několikastupňové očkování a testování na omamné a psychotropní látky. „Fáze individuální přípravy končí v květnu, do konce září probíhá fáze intenzívní společné přípravy, jejíž hlavní součástí jsou společné výcviky ve výcvikových prostorech. Vše vrcholí závěrečnou certifikací v polovině září. Se vším všudy zabere příprava vojáků do mise 12 měsíců,“ prozradil Paleček.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688