Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie v ČR  |  16.03.2021 10:04:52, aktualizováno 20.03.2021 09:04:30

Na výsledky ČEZ reagují jeho akcie vlažně, navzdory příslibu vyšší dividendy. Státu letos ČEZ vyplatí nejspíše 15 miliard korun, svědčí mu probíhající i vyhlížené zdražování elektřiny

Hospodářské výsledky energetické společnosti ČEZ za loňský rok i poslední loňské čtvrtletí naplnily, až mírně překonaly očekávání trhu. Hrubý provozní zisk společnosti za rok 2020EBITDA – činí 64,8 miliardy korun, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg v konsensu předpokládali 64,3 miliardy. Očištěný čistý zisk odpovídá 22,8 miliardy korun, kdežto trh očekával 22,2 miliardy. Hrubý zisk za čtvrté čtvrtletí 2020 představuje 13,9 miliardy, zatímco trh počítal s 13,5 miliardy. 

Trh přijal hospodářské výsledky ČEZ pozitivně, byť akcie společnosti obchodované na pražské burze bezprostředně reagovaly spíše vlažně. To může být dáno tím, že sám ČEZ investory „namlsal“, když ve své prognóze avizoval očištěný čistý zisk čítající 23 miliard. 

Příznivé je, že ČEZ díky časování předprodejů může dobře zachytit současnou vlnu růstu ceny velkoobchodní elektřiny, dodávané pro léta 2022 a 2023. Cena velkoobchodní elektřiny se nyní na pražské energetické burze pohybuje nejvýše od roku 2018. Nahoru ji tlačí vyhlídka globálního ekonomického zotavení, k němuž povede postupující vakcinace podstatné části světové populace. Roli ovšem specificky v EU hraje také zdražování emisních povolenek.  

Zároveň trh pozitivně přijímá, že ČEZ v doprovodném materiálu k hospodářským výsledkům avizuje možnost vyšší dividendy. V letech 20112020 činila vyplácená dividenda průměrně 37,9 koruny na akcii, přičemž se pohybovala v pásmu od 24 korun vyplacených v roce 2019 po 50 korun vyplacených v roce 2011. Podle optimistických tržních odhadů by dividenda letos mohla činit až 45 korun na akcii. Tržní konsensus před oznámením dnešních výsledků ovšem počítal s 35 korunami, což by bylo jen o korunu více než loni.  

Pokud by se vyplácela dividenda 45 korun akcii, stát by si coby takřka sedmdesátiprocentní vlastník akcií ČEZ přišel na 16,9 miliardy korun. Vyplatí-li se dividenda ve výši 35 korun na akcii, půjde do veřejné kasy 13,1 miliardy korun. Zprůměrujeme-li obě hodnoty, dostáváme přesně 15 miliard, což je tedy velmi pravděpodobně částka, kolem které se bude letošní dividendové inkaso státu od ČEZ pohybovat. Oproti roku 2019, kdy stát na dividendě ČEZ inkasoval lehce před devět miliard korun, tak jde o poměrně výrazné přilepšení. Valná hromada ČEZ může při stanovení dividendy za loňský rok přihlédnout k mimořádné pandemické situaci, jíž tuzemské veřejné finance čelily a čelí, a přiklonit se i z toho důvodu právě k citelnému navýšení dividendy. Takové rozhodnutí může podpořit i zmíněný probíhající i vyhlížený růst cen elektřiny.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688