Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  16.03.2021 10:02:31

Letem světem: Tomáš Nidetzký z ČNB čeká začátek zvyšování sazeb ve druhé polovině roku. Aleš Michl podobně jako my vidí velký potenciál na růst spotřeby.

Tomáš Nidetzký z bankovní rady ČNB řekl, že zvyšování sazeb může začít ve druhé polovině roku, kdy bude více informací ohledně domácí ekonomice a covidu. Přeložím: až bude jasné, že ekonomika rychle oživuje po postupném rušení karanténních opatření (květen, červen), a že akceleruje očkování (duben, květen), takže riziko dalšího podzimního lockdownu významně poklesne, tak ČNB začne s normalizací sazeb.

K možnému urychlení růstu spotřeby se vyjádřil i Aleš Michl z ČNB: „Střední třída má nyní zhruba o 120 miliard více úspor, než by měla situaci, kdyby nebyl Covid. Spolu se snížením daní je tu zhruba 200 mld. , které mohou být spotřebovány. Záleží, jak se lidé opravdu rozhodnou, ale toto číslo může znamenat až 3,5 % HDP.“ 

Podle našich odhadů mají domácnosti celkově na účtech bank téměř 190 mld. CZK navíc ve srovnání s rokem 2019. Je důležité vzít v potaz nerovnoměrné rozložení dodatečných úspor. Domácnosti s nižšími příjmy jsou na tom zcela jinak, než domácnosti se středními a vyššími příjmy.

Maloobchodní tržby poklesly v lednu o 6,5%. Vývoj kartových transakcí slibuje, že v únoru bude pokles o něco nižší, zhruba poloviční. Nicméně první čísla pro březen ukazují další prohloubení poklesu tržeb k 10%. Obrázek níže ukazuje, že tržby v obchodech neklesají tak rychle jako na jaře při stejných omezeních. Mimo jiné i díky nákupům přes internet (průměrný letošní růst plateb přes internet je necelých 70% y/y). Kde prodej přes internet moc nepomáhá, jsou restaurace a ubytování. Tam pokles přesně kopíruje míru karanténních opatření.


Dlouhodobé inflační očekávaní v EMU (5Y5Y z inflačních swapů) po dlouhé době překročila hranici 1,5%. 

 

Velká Británie promýšlí svou strategii po Brexitu. V Česku jsem často slyšel, že Brexitu nebude muset UK investovat do „zeleného šílenství“. UK nazvala svou strategii „Global Britain in a Competitive Age” a jejím cílem je stát se vědeckou supervelmocí do konce dekády, mimo jiní právě díky zeleným technologiím. Naše země bez strategie by se měla minimálně inspirovat u těch nejlepších, takže to bude povinné čtení.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688