Akcie v ČR  |  16.03.2021 09:07:29, aktualizováno 20.03.2021 09:03:30

Skupina ČEZ vydělala loni méně než předloni, provozní zisk před odpisy však přesto vzrostl

Skupina ČEZ v roce 2020 kvůli jednorázovým vlivům vydělala o 9 mld. méně než v roce 2019. Provozní zisk před odpisy však navzdory covidu-19 vzrostl o 5 mld. na téměř 65 mld.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) Skupiny ČEZ za rok 2020 dosáhl 64,8 mld. a meziročně vzrostl o 8 %. Zvýšení je způsobeno zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny díky víceletému předprodeji na velkoobchodním trhu a díky stabilnímu bezpečnému provozu jaderných zdrojů. Negativní dopad covidu-19 ve výši 3 mld. se podařilo plně vykompenzovat zejména vyššími zisky z obchodování s komoditami a nižšími náklady oproti výchozímu očekávání. Čistý zisk očištěný o mimořádné nepeněžní vlivy meziročně vzrostl o 21 % a dosáhl úrovně 22,8 mld. . Čistý zisk meziročně poklesl na 5,5 mld. v důsledku vyšší tvorby opravných položek v souvislosti s prodejem rumunských aktiv a vlivem zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a rekordního růstu cen emisních povolenek.

Skupina ČEZ prokázala i v období, kdy je většina sektorů hospodářství těžce zasažena důsledky pandemie covid-19, že je stabilní firmou, která dává jistotu svým akcionářům, dodavatelům a zaměstnancům. Navzdory negativním dopadům všech opatření proti covidu-19 vygenerovala Skupina ČEZ provozní zisk před odpisy, úroky a zdaněním téměř 65 mld. , a tudíž naplnila roční ambici vyhlášenou před rozšířením pandemie covidu-19. Vyplatili jsme dividendy 18 mld. , což akcionářům ČEZ zajistilo nejvyšší dividendový výnos za rok 2020 ze všech největších evropských energetických společností. Pomáhali jsme zmírnit negativní dopady covidu-19 na naše zákazníky, zaměstnance a na celou Českou republiku. Našim zákazníkům, například v podobě odkladů plateb, hygienickým stanicím s trasováním nakažených, dětem se vzděláváním z domova a také přímou finanční pomocí prostřednictvím Nadace ČEZ.“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a pokračoval: Evropa stále rychleji směřuje k bezemisní energetice. Skupina ČEZ udělala v tomto další významný krok a snížila emisní intenzitu o 10 procent a v roce 2021 očekáváme další pokles o více než 12 procent.“

Provozní výnosy dosáhly 213,7 mld. a meziročně vzrostly o 7,5 mld. , tj. o 4 %. Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně klesla celkem o 6 %. Výroba z uhlí v ČR klesla o 16 %, zejména v důsledku růstu cen emisních povolenek postupného útlumu dosluhujících uhelných elektráren, zejména uzavření elektrárny Prunéřov I. Výroba elektřiny ve zdrojích z oblasti nové energetiky vzrostla o 4 %, zejména díky lepším povětrnostním podmínkám v zahraničí. Investice do pořízení dlouhodobého majetku dosáhly 31,2 mld. , meziročně o 1,4 mld. více. Nejvíce investic směřovalo do distribuční sítě v České republice. I v době propadu české ekonomiky v důsledku covidu-19 zůstala Skupina ČEZ pro dodavatele jedním z mála stabilních a spolehlivých odběratelů.

„Výsledný zisk roku 2021 bude ovlivněn termíny vypořádání prodejů aktiv v Rumunsku, v Bulharsku a v Polsku. Celoroční provozní zisk před odpisy EBITDA z těchto aktiv se předpokládá na úrovni 6 mld. , dopad do výsledků Skupiny ČEZ bude dán datem prodeje. EBITDA ze strategických aktiv očekáváme na úrovni 54 - 57 mld. . Čistý zisk Skupiny ČEZ očekáváme na úrovni 17 – 20 mld. . Meziročně dojde jednak nárůstu realizačních cen vyrobené elektřiny díky růstu cen na velkoobchodním trhu, dále předpokládáme vyšší výrobu v jaderných elektrárnách a věříme ve stabilizaci segmentu Prodej po negativních dopadech covidu-19 na firemní zákazníky. Negativně však bude působit zejména sílící tlak na uhelné elektrárny a růst nákladů na emisní povolenky,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně poklesla o 3,3 %, především vlivem covidu-19. Spotřeba u velkých podniků klesla o 7,5 %, spotřeba domácností naopak vzrostla o 5,4 %.


Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688