Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.03.2021 08:21:00

ČEZ loni zvýšil očištěný zisk na 22,8 mld. Kč

Aktualizováno

Skupina ČEZ loni zvedla očištěný čistý zisk meziročně o 21 % na 22,8 miliardy , sama ve své prognóze přitpom počítala s 23 miliardami. Provozní zisk před odpisy EBITDA dosáhl 64,8 mld. a meziročně vzrostl o 8 %. Zvýšení energetická skupina vysvětluje zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny díky předprodeji na velkoobchodním trhu a díky stabilnímu provozu jaderných zdrojů.

Čistý zisk skupiny loni meziročně klesl o 62 % na 5,5 mld. v důsledku vyšší tvorby opravných položek v souvislosti s prodejem rumunských aktiv, ale také kvůli horším podmínkám pro uhelnou energetiku a rekordnímu růstu cen emisních povolenek.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů loni meziročně klesla o 6 %. Výroba z uhlí v ČR klesla o 16 %, zejména v důsledku růstu cen emisních povolenek postupného útlumu dosluhujících uhelných elektráren.

Výroba elektřiny ve zdrojích z oblasti nové energetiky vzrostla o 4 %, zejména díky lepším povětrnostním podmínkám v zahraničí. Investice do pořízení dlouhodobého majetku dosáhly 31,2 mld. , meziročně se zvýšily o 1,4 mld. . Nejvíce investic směřovalo do distribuční sítě v České republice.

Ke konci loňského roku měl ČEZ prodáno 89 % letošní výroby za průměrnou cenu 45,9 EUR/MWh a 56 % výroby roku 2022 za průměrnou cenu 47,0 EUR/MWh:

ČEZ prodej zajištění energie

Vývoj divestic

Polostátní firma zahájila proces prodej uhelných aktiv v Polsku. V prosinci obdržela společnost ČEZ pět nezávazných nabídek. Do další fáze postoupili čtyři zájemci. V dubnu tohoto roku firma očekává závazné nabídky.

Vypořádání bulharské transakce očekává firma do 30. června, poté, co bulharský energetický regulátor udělil v lednu souhlas s prodejem aktiv ČEZu v Bulharsku.

Nejvýznamnější divestiční transakcí je pro ČEZ ale podle jeho slov prodej rumunských aktiv. Ten bude podle firmy vypořádán 31. března 2021., včetně úhrady kupní ceny.

Výhled na rok 2021

„Výsledný zisk roku 2021 bude ovlivněn termíny vypořádání prodejů aktiv v Rumunsku, v Bulharsku a v Polsku. Celoroční provozní zisk před odpisy EBITDA z těchto aktiv se předpokládá na úrovni 6 mld. , dopad do výsledků Skupiny ČEZ bude dán datem prodeje. EBITDA ze strategických aktiv očekáváme na úrovni 54 - 57 mld. . Čistý zisk Skupiny ČEZ očekáváme na úrovni 17 – 20 mld. . Meziročně dojde jednak nárůstu realizačních cen vyrobené elektřiny díky růstu cen na velkoobchodním trhu,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák. „Dále předpokládáme vyšší výrobu v jaderných elektrárnách a věříme ve stabilizaci segmentu Prodej po negativních dopadech covidu-19 na firemní zákazníky.“ Negativně podle něj bude působit zejména sílící tlak na uhelné elektrárny a růst nákladů na emisní povolenky.

Výkonnost akcií ČEZ za posledních 5 let ukazuje následující graf. V pondělí 15. března akcie v závěru obchodování stagnovaly na 541 za akcii.

ČEZ akcie výsledky

Zdroje: ČEZ, Patria.cz, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688