Roman Havlíček (Meteobox)
16.03.2021 00:34:09

Zima se připomene chladnějším počasím a sněhovými přeháňkami


 

 

Počasí u nás ovlivňoval výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu, ten postupně zeslábl a začala nás ovlivňovat okluzní fronta od severozápadu. V dalších dnech pak bude mezi rozsáhlou tlakovou níží nad východní Evropou a mohutnící tlakovou výší nad Britskými ostrovy proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, postupně severu až severovýchodu. Koncem týdne se oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad Britskými ostrovy rozšiřovat přes západní do střední Evropy a příliv studeného vzduchu zeslábne. Počátkem příštího týdne se bude u severní Skandinávie prohlubovat tlaková níže.

 

V noci bude proměnlivá velká oblačnost, postupně místy občas přeháňky, většinou sněhové nebo sněhové krupky, v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové, na horách na severu a severozápadě i trvalejší sněžení. Zejména zpočátku i polojasno.

Nejnižší noční teploty 2 až -2°C.

Vítr slabý až mírný západní nebo severozápadní 1-6 m/s, k ránu v Čechách místy zesilující.

 

úterý bude velká proměnlivá oblačnost, občas sněhové přeháňky nebo sněhové krupky, v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové, v severních pohraničních horách i trvalejší sněžení. Ojediněle i slabá bouřka. Přechodně pak i polojasno, večer a noci možnost tvorby náledí, na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Nejvyšší denní teploty 2 až 6°C, na východě až 8°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem -2°C.

Vítr mírný až čerstvý severozápadní až západní 4-9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách až kolem 20 m/s, večer bude postupně slábnout.

 

Ve středu bude opět převážně velká proměnlivá oblačnost, občas sněhové přeháňky nebo sněhové krupky, zejména přes den v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové, na horách i občasné sněžení. Ojediněle možnost slabé bouřky. Později místy ubývání oblačnosti. Od vyšších poloh místy sněhové jazyky, nížinách večer a v noci možnost tvorby náledí.

Nejnižší noční teploty 1 až -3°C.

Nejvyšší denní teploty 3 až 7°C.

Vítr převážně mírný severozápadní až severní 2-7 m/s, zejména na horách místy s nárazy až 15 m/s.

 

Ve čtvrtek bude velká proměnlivá oblačnost, přechodně ale i polojasno, místy sněhové přeháňky nebo sněhové krupky, během dne srážky četnější, v nížinách přechodně i srážky smíšené.

Nejnižší noční teploty 0 až -4°C.

Nejvyšší denní teploty 2 až 6°C.

Vítr slabý až mírný severní 2-6 m/s.

 

Výhled od pátku do pondělí: bude zpočátku velká proměnlivá oblačnost, zpočátku na většině území občas sněhové přeháňky nebo sněžení, postupně ubývání srážek i oblačnosti a v nižších a středních polohách srážky dešťové. Později ojediněle mlhy.

Nejnižší noční teploty zpočátku -1 až -6°C, uprostřed období chladněji a při delším vyjasnění a na sněhové pokrývce až -10°C, v závěru období oteplování.

Nejvyšší denní teploty zpočátku 1 až 6°C, postupně 5 až 10°C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty