Okénko BIG EXPERT  |  15.03.2021 16:39:42

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (15.3.2021)

Situace na finančních trzích vypadá stále poklidně. Ke snížení rizikové averze přispěly v minulém týdnu 2 důležité události. Evropská centrální banka se rozhodla urychlit nákupy aktiv prostřednictvím krizového programu PEPP. Tento krok by měl přispět k nižší úrovni výnosů, které se v minulých týdnech staly hrozbou rally na akciích. Druhou událostí je schválení stimulačního balíčku v USA ve výši $1,9 bilionu, který mimo jiné znamená, že většina Američanů dostane šek ve výši až $1400. A část z této podpory jistě skončí na finančních trzích.

Tento týden je týdnem zasedání centrálních bank. Nejdůležitější bude americký Fed, ale zasedá také Bank of England nebo Bank of Japan. Centrální banky by měly jedna za druhou potvrzovat holubičí výhled, ale na rozdíl od dřívějška bychom se mohli dočkat určité míry smíření s vyššími výnosy. Z vývoje na akciových trzích zatím vyplývá, že růst výnosů by nemusel být tak velkou hrozbou, jak se investoři báli. Jak jinak si lze vysvětlit, že indexy i po prudkém růstu výnosů stále dobývají historické rekordy?

EURUSD

Zasedání FOMC je klíčovou událostí tohoto týdne (středa, 19:00). Poslední vzestup amerických výnosů vystrašil trhy, ale guvernér Powell zatím ve všech projevech smetl obavy z vysokého růstu cen pod koberec. Tak proč tak moc rostou očekávané výnosy? Desetileté jsou zpět nad 1,6 %. Trh sází na to, že ekonomika poroste rychleji, než centrální banka čeká. Pokud však výnosy porostou příliš vysoko a příliš rychle, může být oživení ohroženo. Poslední vyjádření centrálních bankéřů naznačilo, že mohou tolerovat určitý růst sazeb jako odraz lepšícího se ekonomického  výhledu. Zasedání přinese také nové ekonomické projekce a aktualizaci tečkového grafu, který zobrazuje názor členů FOMC na další pohyb sazeb v následujícím období. Pozornost se zaměří na výhled na rok 2023, kdy by se odhad výše sazeb mohl posunout vzhůru. Eurodolar v posledním týdnu pozitivně korigoval a v pondělí se zatím hledá. Zasedání by mohlo naznačit další směr posunu měnového páru.

S&P 500 (US500)

S&P 500 dosáhl v minulém týdnu opět historického rekordu. Nový stimul by měl přilít další zdroje na trhy, a to by indexům mělo pomoci v dobývání dalších výšin. Příliš likvidity je však široce očekáván a ceny na trzích se již mohly přizpůsobit. Zasedání Fedu je pro tento index událostí číslo 1 stejně jako pro dolar, ale za zmínku stojí také další data. Středeční maloobchodní prodeje (úterý, 13:30) za únor ukážou, zda americký spotřebitel zůstává hnací silou ekonomiky USA. Únorová data už však nebudou výrazně ovlivněna v lednu ukončeným stimulem (a ani nově zaváděným), takže se očekává pokles. Ještě v úterý bude zveřejněna průmyslová produkce (14:15) a ve čtvrtek budou zajímavá pravidelná data podpory v nezaměstnanosti (13:30).

GBPJPY

GBPJPY pokračoval v minulém týdnu v rostoucím trendu, otestoval úroveň 152,00 a přiblížil se dvouletým maximům. Objevily se zprávy, že Bank of Japan (BoJ) může odstranit svůj cíl ročního nákupu ETF fondů na trhu na úrovni 6 mld. jenů. Měnová politika banky prochází revizí a jakékoliv změny v nákupu aktiv by měly být oznámeny během pátečního zasedání BoJ. Dopad kroků BoJ na kurz jenu je však často malý. Bank of England (BoE) zasedá již ve čtvrtek. Centrální bankéři by mohli naznačit, že rostoucí výnosy reflektují zlepšený ekonomický výhled. BoE pravděpodobně nebude následovat ECB ve zrychlení tempa nákupů dluhopisů, ale na druhou stranu si nemůže dovolit nadměrně dusit ekonomiku vyššími výnosy v počáteční fázi expanze. Pár GBPJPY na počátku týdne klesá z blízkosti dvouletých maxim. Pokud centrální banky nepřekvapí, tak situace na trhu by stále mohla více přát britské libře.

Jiří Tyleček
Analytik XTB

 

Naučte se chránit a zlepšovat své akciové portfolio!
Již v sobotu 27. 3. od 10:00 začíná živé vysílání naší Online trading konference 2021, kde rozebereme problematiku diverzifikace, ochrany kurzového rizika apod.
  • Nejlepší CZ/SK tradeři na jednom místě
  • 9 řečníků a 9 různých témat
  • Konkrétní strategie a predikce vývoje trhů
  • Akcie, komodity, Forex, kryptoměny
  • Přístup na živý přenos získáte zdarma na e-mail po vyplnění formuláře 

Více informací a přihlášení zdarma najdete ZDE. 

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688