Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  15.03.2021 15:12:34

AstraZeneca: Naše covidová vakcína je naprosto bezpečná. I pro trombofiliky a osoby s větší srážlivostí krve


V návaznosti na nedávné obavy vyvolané výskytem trombotických událostí by společnost AstraZeneca chtěla na základě jasných vědeckých důkazů ujistit o bezpečnosti své vakcíny COVID-19. Bezpečnost má prvořadý význam a společnost neustále sleduje bezpečnost své vakcíny

Pečlivé zhodnocení veškerých dostupných dat o bezpečnosti více než 17 milionů osob očkovaných v Evropské unii (EU) a Velké Británii vakcínou COVID-19 AstraZeneca neprokázalo žádné známky zvýšeného rizika plicní embolie, hluboké žilní trombózy (DVT) či sníženého množství krevních destiček v jakékoli věkové skupině, u jakéhokoli pohlaví, jakékoli šarže či v určité zemi.

V EU a Velké Británii bylo hlášeno 15 případů hluboké žilní trombózy a 22 případů plicní embolie u osob, kterým byla vakcína podána, a to na základě počtu oznámení, které společnost obdržela k 8. březnu. To je mnohem méně, než by se dalo očekávat, že se přirozeně vyskytne v běžné populaci této velikosti, a čísla jsou podobná jako u jiných licencovaných vakcín proti COVID-19. Měsíční zpráva o bezpečnosti bude zveřejněna na webových stránkách Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) příští týden, v souladu s výjimečnými opatřeními pro zajištění transparentnosti pro COVID-19.

Jak navíc klinické studie prokázaly, i přes výskyt nízkého počtu trombotických událostí, byly tyto nižší ve skupině očkovaných osob. Studie rovněž nepotvrdily, že by se u více než 60 000 účastníků objevila zvýšená krvácivost.

Jak sdělila Ann Taylorová, vedoucí lékařského týmu: „Asi 17 milionů lidí v EU a Velké Británii nyní dostalo naši vakcínu a počet případů krevních sraženin hlášených v této skupině je nižší než stovky případů, které by se daly očekávat v běžné populaci. Povaha pandemie vedla ke zvýšené pozornosti upírané na jednotlivé případy a my postupujeme nad rámec standardních procedur monitorování bezpečnosti licencovaných léků při událostech spojených s vakcínami, abychom ujistili veřejnost o jejich bezpečnosti.“

Pokud jde o kvalitu, neexistují žádné potvrzené problémy, které by byly spojeny s jakoukoli šarží naší vakcíny používané v Evropě nebo ve zbytku světa. Další testování bylo a je prováděno jak naší společností, tak i nezávisle evropskými zdravotnickými úřady a žádné z těchto přezkoušení nepřineslo znepokojivé výsledky. Během výroby vakcíny provádí společnost AstraZeneca, její partneři a více než 20 nezávislých zkušebních laboratoří více než 60 testů kvality. Všechny testy musí splňovat přísná kritéria pro kontrolu kvality. Tato data jsou předána regulačním orgánům jednotlivých zemí nebo regionů k nezávislému přezkoumání, než dojde k vydání každé dávky do dané země.

 

 

Vakcína COVID-19 AstraZeneca, dříve AZD1222 

Vakcína COVID-19 AstraZeneca byla vyvinuta společně s Oxfordskou univerzitou a její dceřinou společností Vaccitech. Látka využívá nereplikující se šimpanzí virální vektor založený na oslabené verzi viru běžné chřipky (adenovirus), který způsobuje nákazu u šimpanzů a obsahuje genetický materiál spike proteinu SARS-CoV-2. Po vakcinaci je vytvořen povrchový spike protein, který způsobuje, že imunitní systém zaútočí na virus SARS-CoV-2, pokud později napadne tělo.

 

Vakcíně bylo uděleno podmíněné rozhodnutí o registraci, popř. rozhodnutí o nouzovém použití ve více než 70 zemích na šesti kontinentech, a nedávný zápis do seznamu přípravků použitelných ve stavu nouze (EUL) schválený Světovou zdravotnickou organizací (WHO) přispěl k rychlejší možnosti přístupu až do 142 zemích prostřednictvím zařízení COVAX.

----------------


 

Noah Zyla
Grayling Czech Republic






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688