Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  15.03.2021 09:07:49

Rozbřesk: Výnosy amerických dluhopisů na ročních maximech, jak na ně zareaguje Fed?

Ztráty dluhopisů, rychlý růst tržních výnosů a s tím související tvrdší měnové podmínky - to jsou hlavní problémy, které se honí centrálním bankéřům v posledních týdnech hlavou. EVropská centrální banka již na nepříznivý vývoj zareaovala a poslala a v uplynulém týdnu oznámila, ž zrychlý nákupy vládních dluhopisů v rámci pandemického programu PEPP tak, aby dostala i delší výnosy znovu pod kontrolu.

V tomto týdnu se do centra pozornosti dostane americký Fed, který však bude řešit daleko výraznější dilema než centrální bankéři ve Frankfurtu. Za prvé proto, že americké tržní výnosy jsou daleko výše než v Evropě. Výnos amerického desetiletého dluhopisu atakoval v pátek roční maxima a vyhoupl se nad 1,80%, zatímco výnosy německého desetiletého dluhopisu sice v posledním měsíci šly vzhůru, ale zůstávají relativně nízko a bezpečně v záporném teritoriu (-0,32% na deseti letch v Německu).

Evropa také v tuto chvíli očekává o poznání menší rozpočtový stimul než Spojené státy pod taktovkou Joea Bidena. Z toho vyplývají na jedné straně nižřší růstové a inflační vyhlídky, na straně druhé i menší příliv nových dluhopisů na trh. Fed tedy není ve stejné situaci jako ECB a Jeremy Powel bude mít na tiskové konferenci daleko složitější úlohu. Na jedné straně bude chtít bezesporu zkrotit raketově rostoucí tržní výnosy.

Na druhé straně představí v reakci na rekordní stimulační balík Joea Bidena (1,9 bilionu USD) pravděpodobně výrazně lepší výhled na růst i zaměstnanost a lehce zvýší i svoji inflační prognózu. Powel sice může hovořit o velkých nejistotách spojených s výhledem a odbývat otázky na konec QE a “smrskávání” bilance Fedu (tapering) jako předčasné. Na druhou stranu na rozdíl od ECB asi těžko rovnou oznámí plán na rychlejší skupování dluhopisů a spíš zdůrazní flexibilitu a připravenost zasáhnout, ve chvíli, kdy by se situace začala vymykat z rukou. Otázkou je, zda takové ujištění bude americkým dluhopisům stačit….

TRHY

Koruna

Česká koruna se drží relativně stabilně lehce pod 26,20 EUR/CZK. Příliš ji nepomohl relativně dobrý výsledek lednového průmyslu v Česku i v eurozóně ani další zisky globálních akciových trhů. Svoji roli mohl sehrát další růst amerických výnosů, který zatím udržuje v napětí i český dluhopisový trh. DNešní výsledek maloobchodních tržeb pravděpodobně podobně jako v sousedním Německu nedopadne příliš dobře a na korunu může zapůsobit lehce negativně.

Zahraniční forex

Opětovný výprodej amerických dluhopisů implikující růst jejich výnosů vrátil do hry příběh sílícího dolaru. Rozdíl v tempu očkování (a tedy i otvírání ekonomiky) zůstává mezi USA a západní Evropou markantní, což je hlavním fundamentálním důvodem pro to, aby eurodolar směřoval níže.
Klíčové samozřejmě bude jak pandemický vývoj budou interpretovat centrální banky a proto eurodolarový trh musí velmi bedlivě sledovat nadcházející zasedání Fedu jehož výstupy (mimo jiné především nová prognóza) budu k dispozici ve středu večer. Americké dlouhé úrokové sazby přitom v očekávání, že Fed prognózu významně vylepší, budou zřejmě růst dále a podporovat dolar.

Ropa a zlato

Ceny ropy Brent se již přiblžily na těsno k hranici 70 USD za barel. Žene je z poiptávkové strany příběh sílícího oživení, přičemž ten je patrný u obou hlavních spotřebitelů - USA i Číny. Speciálně čínská makro data jsou skutečně exeletní - maloobchod za měsíce leden a únor rostl o 33,8 % meziročně, průmyslová výroba ve stejném období dokonce o 35,1%.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688