Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.03.2021 10:14:03

Pražská burza na ročním maximu, rekordní ceny elektřiny podpořily v týdnu nejrůstovější ČEZ


V návaznosti na zahraniční vlastně pozitivní vývoj se pražské burze v březnu zatím daří. V tomto měsíci zaznamenala jen dvě ztrátové seance, zisky si připsala již třetí týden v řadě. Za uplynulý týden si index PX polepšil o 0,91 %, když zakončil nad 1 077 body, tedy vůbec nejvýše od loňského 21. února. Od počátku roku se tak růst pražské burzy dostává k 5 %.

Vůbec poprvé v tomto roce se hlavním motorem týdenního růstu staly akcie ČEZ, podpořené řadou faktorů. ČEZ dostal od SÚJB povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech a dle posledních politických vyjádření by se dokonce vůbec nemusel finančně podílet na jeho výstavbě. Na sever navíc zamířily ceny elektřiny. Dlouhodobé domácí roční kontrakty dosáhly maxim. Pro příští rok i rok 2023 se dostaly již nad 57 EUR/MWh, když ještě loni v březnu se obchodovaly i jen nevýrazně nad 40 EUR/MWh. Vidina zlepšení budoucího hospodaření tak dostává hlavní motiv. V úterý bude odtajněno to loňské. Nebude překvapením, pokud však vedení zatím nepřijde s návrhem letošní dividendy. Ať už například s dostavbou JE, tak především možným akvizicím si její oznámení může nechat na později.

 

Po dvou výrazně ztrátových týdnech se zpět na vyšší úrovně výrazně nadechly akcie CZG, které však mají v indexu PX nejnižší váhu (aktuálně 0,35 %).

Na stupních vítězů v týdnu zakončily své působení na kapitálových trzích akcie PFNONWOVENS. Nejspíše již v příštím týdnu se akcionáři dočkají protiplnění za své akcie. Titul na BCPP oproti ceně vytěsnění (719,50 ) uzavřel s více než 15% prémií, na RM-Systému dokonce s více než 27%. Řada nakupujících investorů zkrátka sází na v budoucnu příp. dorovnání vyšší ceny.

U akcií KOFOLA se v týdnu objevila regulatorní informace, že minulý pátek 5.3. manažer Karel Hrbek nakoupil při kurzu 260 na 1 410 firemních akcií. Následně si on a dalších šest manažerů firmy v rámci opčního motivačního programu přišlo tento čtvrtek zdarma na v souhrnu přes 19 tisíc firemních akcií.

Z hlediska likvidity se v týdnu do čela vrátily akcie MONETA, které se z celkových zobchodovaných 2,35 mld. postaraly o více než čtvrtinu. Ukázalo se, že v rámci dobrovolného odkup budou zájemci uspokojeni bez krácení (více zde), řada z nich tak zřejmě buduje „zpět“ pozici nyní o něco levněji.

Druhý týden v řadě nadprůměrnou likviditu zaznamenaly akcie Avast, které v návaznosti na Brexit budou na BCPP nejspíše v dubnu přeřazeny ze Standard Market na Free Market. V domovském Londýně dokonce v pondělí neudržely naposledy v minulém reportu zmiňovanou výraznou technickou hladinu u 440 GBp. Oznámená firemní divestice v objemu 66 mil. USD (cca 1,45 mld. ) napomohla volatilnímu titulu zpět výše. Ve volatilitě titulu výrazně nezvykle sekundovaly akcie VIG. Titul se před reportem hospodářských výsledků v pondělí vyšplhal na roční maxima 610 , následně zveřejněné „nedostatečné“ výsledky poslaly titul i na 575 . Investoři však následně vzali v potaz letošní růstový výhled a titul tak ztráty začal umazávat.

Více tak nakonec ztratily akcie KB a především PHOTON ENERGY, které se dokonce ocitly nejníže v tomto roce. Zveřejněné provozní údaje za únor napomohly titulu aspoň část ztrát umazat.


Svou dominanci nicméně na pražské burze na trhu START vystupňovaly akcie Pilulka, kterým dopomohlo rozhodnutí o snížení velikosti lotu. Od pondělí totiž budou „přístupnější“ pro drobné investory, když se velikost obchodovaného lotu sníží z 80 na 10 akcií. Na BCPP titul zakončil týden na 1 450 , čímž se jen jeho letošní výkonnost přibližuje 150 %. Na RM-Systému zakončil na 1 520 , když se obchodoval dokonce již i za 1 550 . Trh tedy společnost aktuálně oceňuje na výrazných 3,8 mld. .









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688