Z domova  |  14.03.2021 12:44:04

Velikonoce 2021: jaké budou - otevřené nebo zavřené?

Letos velikonoční svátky připadnou v kalendáři na 2. dubna 2021 (Velký pátek) a na 5. dubna 2021 (Velikonoční pondělí). V tuto chvíli nevíme, v jakém budou režimu, protože v nouzovém stavu neplatí obvyklé "na Velký pátek otevřeno, na Velikonoční pondělí zavřeno". Naopak všechny obchody, které nemusejí být nařízením vlády zavřené, mohou zůstat otevřené.

Současný nouzový stav je vyhlášen do 28. března, ale asi nemůžeme předpokládat, že by v období Velikonoc byla situace úplně růžová a razantně rozdílná od nynějšího stavu. V obdobím před Velikonocemi tedy patrně budeme opět svědky licitace o prodloužení nouzového stavu, protože "bez něj nelze situaci zvládnout...". Vláda se určitě bude chtít vyvarovat něčeho takového, jako bylo vánoční uvolnění, které v novém roce přineslo nárůst čísel - to dokonce i premiér Babiš označil v projevu ve sněmovně za vládní špatné rozhodnutí. 

Zatím tedy platí nouzový stav a tzv. přísný lockdown i s omezením pohybu na okres a zákaz nočního vycházení, i když ministr zdravotnictví Blatný už naznačil, že by v tuto chvíli čísla snad brzo dovolovala uvolnit například rádius pro procházky. Očkování pomaličku drkotá kupředu a přes některé námitky (kvalita antigenních testů vs. jejich četnost a cena) se rozeběhlo i plošné testování ve výrobních provozech, oprávněně podezřelých jako doposud nedostatečně regulovaný možný zdroj šíření infekce. 

Zpátky k Velikonocům - takže si to shrňme: obvykle je Velikonoční pondělí státním svátkem, kdy jsou podle zákona všechny obchody s plochou nad 200m2 až na výjimky zavřené. Velký pátek je také státním svátkem a volným dnem, nicméně obchody zůstávají (některé ale po zkrácenou dobu) otevřené, a běžně fungují i o víkendu. Pokud ale dále bude vyhlášen nouzový stav, pak platí výjimka, kdy i velké prodejny mohou bez omezení být otevřené, ale pouze ty, které nejsou uzavřeny v důsledku vládního nařízení (tedy potraviny, lékárny, drogerie, trafiky...). 

Obchodníci (především řetězce) se i v nouzovém stavu, který by dovoloval mít otevřeno i ve státní sváteko vánocích i minulých Velikonocích snažili vyjít vstříc svým zaměstnancům, kteří pracují ve ztížených podmínkách a buď zavřeli jako ve standardním režimu ve státní svátek, nebo alespoň zkrátili provozní dobu a zavřeli dříve. 

Mnohé řetězce nyní ještě nedeklarovaly, zda o Velikonocích plánují zůstat otevřené, pokud bude trvat nouzový stav, ale zřejmě nenakoupíte v Lidlu, Bille nebo Kauflandu, takové Penny markety v předchozích svátečních dnech i v nouzovém stavu zavřely, ale zatím jsou prodejci s informacemi o otevírací době na Velikonoce spíše skoupí. Nezbývá, než si počkat na aktuální stav před svátky. Spolehnout se, že bude spíše otevřeno, tedy můžete u malých prodejen povoleného typu (potraviny, drogerie, lékárny, optiky, trafiky, prodejny krmiva), případně na prodejny na nádražích a benzinových pumpách, nebo se můžete rozhodnout pro on-line nákup a rozvoz potravin a dalšího povoleného zboží.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688