army.cz (MO ČR)
Armáda  |  12.03.2021 00:00:00

Češi se cítí díky členství v NATO bezpečněji, mohli by o něm mít ale více informací

I to byl jeden z důvodů, proč resort obrany s měsíčním předstihem zadal agentuře STEM/MARK bleskový průzkum, který měl za cíl zjistit sentiment české veřejnosti vůči NATO. Kromě toho otázky vedly respondenty k tomu, aby vyjádřili názory, zda mají dostatek informací o českém členství i o organizaci samotné a odkud tyto informace čerpají.

Muži, mladí a VŠ vzdělaní vnímají NATO nejpozitivněji

Hlavním ukazatelem průzkumu byla otázka, jestli NATO představuje pro Českou republiku a její občany záruku bezpečnosti. Pro 69 % respondentů tomu tak je, jen 22 % si to nemyslí a 9 % na věc nemá jednoznačný názor. Nejčastěji kladně odpovídali muži, nejmladší generace mezi 15 a 29 lety a lidé s vysokoškolským vzděláním.

Ještě vyššího, tříčtvrtinového podílu pozitivních odpovědí průzkum dosáhl u odpovědí na tři další otázky. První se týkala hodnot, se kterými si lidé NATO nejvíce ztotožňují. Pro 76 % občanů znamená NATO spolupráci, bezpečnost, udržování míru, přičemž nejčastější byla odpověď „spojenectví a mezinárodní spolupráce“ ve výši 24% podílu respondentů. Jen 17 % lidí vidí NATO v tomto kontextu negativně.

S tím souvisí také vnímání hrozeb, kterým může NATO pomáhat předcházet. 77 % občanů se domnívá, že členství v NATO nás chrání před nějakou hrozbou. Není překvapivé, že pro nejvíce z nich (41 %) jde o válku. Důležitým ukazatelem ale je, že pouhých 12 % respondentů nevidělo vzhledem k hrozbám ve světě vůbec žádný přínos NATO. Podobně ve třetím případě, otázce, zda by ČR měla pomoci jiné členské zemi v případě napadení, kladně odpovídalo 76 % dotázaných.

Informací má veřejnost spíše nedostatek

Druhá část průzkumu obsahovala sérii otázek na informovanost lidí a práci se zdroji o NATO a obraně jako takové. Dostatek informací o NATO a o českém členství v Alianci má v obou případech zhruba třetina respondentů, zatímco zhruba 60 % zhodnotila, že nemá. Existuje tak značný prostor, jak informovanost veřejnosti zlepšit. Pozitivně naopak lze vnímat, že kategoricky tato tvrzení odmítá pouze asi 15 % dotázaných.

V podstatě stejný podíl respondentů uvedl, že se o informace o NATO ani nezajímá. To byla jedna z odpovědí na otázku, odkud lidé čerpají informace o Alianci. Dvě třetiny uvedly jako zdroj média, čtvrtina pak sociální sítě. Tato statistika se však neodráží v důvěryhodnosti uvedených zdrojů, kde jsou sociální sítě na samém chvostu, zatímco nejvíce lidí věří informacím získaným z odborné literatury, od bezpečnostních expertů, nebo přímo od příslušníků Armády ČR.

Posledním tématem bylo ověřování informací o tématu obrany ČR a členství v NATO, které pocházejí z médií a sociálních sítí. Ověřují je téměř dvě pětiny lidí, především pokud jde o informace ze sociálních sítí. Ostatní je neověřují (43 %) nebo tyto zdroje vůbec nepoužívají (18 %).

Cílovou skupinou průzkumu byli obyvatelé České republiky ve věku nad 15 let. Na otázky průzkumu odpovídal reprezentativní vzorek populace (1010 osob) podle pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, kraje a velikosti obce bydliště. Průzkum proběhl v době od 5. do 9. února 2021.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688