Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2021 15:50:33

Aktuality z trhu START: Nové termíny START Days, menší lot Pilulky a nabídka peněz budoucím emitentům

Nový úpis společnosti Primoco, termíny letošních START Days a nabídka investice firmám, které se rozhodnou vstoupit na burzu. Nejen to jsou novinky z trhu START pražské burzy, určeného pro malé a střední podniky.

Začalo hlavní reportingové období a jednou z prvních novinek bylo ohlášení nového úpisu společnosti Primoco UAV. Výrobce bezpilotních letadel zvažuje v první polovině roku 2021 emisi 500 000 kusů nových akcií. Prostředky získané prodejem cenných papírů plánuje využít na přípravu výstavby nového výrobního závodu a do vývoje nových technologií.

„Primoco se díky novým investicím posune dál na cestě mezi špičkové globální výrobce bezpilotních letadel se sídlem v České republice. Rád bych zdůraznil, že Primoco vyvíjí a vyrábí drtivou část komponent, včetně spalovacího motoru a je zcela samostatný a nezávislý na dodavatelích,“ uvedl generální ředitel Ladislav Semetkovský.

Firma loni navzdory koronavirové krizi zvýšila tržby a snížila provozní ztrátu EBITDA. Za příznivými výsledky stojí především nové prodeje bezpilotních letounů a náhradní díly. „Především jsme uzavřeli smlouvy s odběrateli za celkem 117,5 milionu korun,“ uvedl také Semetkovský v tiskové zprávě.

Primoco také oznámilo snížení velikosti minimální objednávky v obchodním systému burzy z 500 kusů na 100 kusů.

• Tisková zpráva Primoco UAV

• Profil společnosti a obchodní data na webu pse.cz

• Oficiální prezentace společnosti 2021

Další firmy z trhu START, které již zveřejnily předběžné finanční výsledky:

Skupina lékáren Pilulka, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu, utržila loni podle předběžných výsledků rekordní 3,1 miliardy korun.

Tisková zpráva; článek na patria.cz

eMan hlásí obrat přes 175 milionů korun.

• Tisková zpráva; článek na Patria.cz

Ze života firem:

Pro snížení LOTu, tedy počtu akcií, v jehož násobcích mohou investoři obchodovat, se rozhodla společnost Pilulka.cz, a to z 80 kusů na 10 kusů. Stane se tak s platností od 15. března 2021.

Developer UDI oznámil zahájení výstavby 960 bytů ve Varšavě za více než 2,5 miliardy korun. Projekt na brownfieldu po továrně na traktory Ursus má být dokončen v roce 2026.

Český developer #UDI Group postaví ve Varšavě byty za 2,5 mld. . #akcie #START - https://t.co/PdrcAo2vjE pic.twitter.com/h1iIO5UK1f

START Days 2021

V letošním roce se uskuteční celkem dva START Days, konkrétně 27. dubna a 19. října. Stávající emitenti trhu START během těchto dní představují informace o svém hospodaření a vývoji podnikatelské činnosti. Proběhnout mohou i prezentace emitentů, kteří mají zájem o přijetí na trh START. Do budoucna hodlá pražská burza termíny těchto dní zveřejňovat na webové stránce pse.cz v nové složce Kalendář START Days v sekci Harmonogramy.

Nabídka investice budoucím emitentům

S důležitou informací pro majitele firem přišla podle burzy skupina ČMZRB. Ta je ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravena poskytnout finanční investici 50 milionů korun firmám, které se rozhodnou vstoupit na burzu. Na investice je celkem vyčleněno 330 milionů a poprvé v historii stát podpoří malé a střední podniky formou kapitálových vstupů. Podpora je určena pro malé a střední podniky. Zájemci se mohou přihlásit prostřednictvím žádosti na webu ČMZRB investiční. Zájemci o více informací mohou kontaktovat také koordinátorku trhu START Pavlu Fischerovou.

Zdroje: PSE, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688