plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  12.03.2021 00:00:00

Velkokapacitní očkovací centrum Plzeňského kraje je připraveno k plnému provozu

Velkokapacitní očkovací centrum Plzeňského kraje je připraveno k plnému provozu

Zdroj fotografií: Krajský úřad Plzeňského kraje

Zdroj fotografií: Krajský úřad Plzeňského kraje

Velkokapacitní očkovací centrum Plzeňského kraje a Rokycanské nemocnice v Plzni je připraveno k plnému provozu. Denně bude v nových prostorách společenského sálu Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň možno očkovat 1200 osob. Centrum bude zprovozněno v pátek 12. března. Další plnění očkovacích kapacit závisí plně na vyšších dodávkách vakcín.

V Plzeňském kraji se dosud očkuje na 18 stacionárních očkovacích místech, nejčastěji v nemocnicích. V regionech s delším dojezdem do nemocnic se pak očkuje například v kulturních domech nebo na poliklinikách. Denní kapacity jednotlivých očkovacích míst jsou v řádech stovek. Celková denní kapacita očkovacích míst v kraji bude více než 4 000 osob, zapojí se pak také praktičtí lékaři. S těmi by se kapacita očkování v celém Plzeňském kraji dostala přes 8 000 osob za den.

„Prostor společenského sálu jsme využili především pro jeho členění, je totiž nově zrekonstruovaný a toto je, bohužel, jeho první využití. Důležitá byla jeho vhodná poloha a dobrá dopravní dostupnost včetně možnosti parkovat v blízkosti místa. Tento komfortní a moderní prostor je ve vlastnictví krajské školy, což je také z ekonomického hlediska výhodné,“ uvedla hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Zdroj fotografií: Krajský úřad Plzeňského kraje

Za hlavním vchodem do velkokapacitního místa čeká na klienty vstupní registrace, dále vyšetření lékařem a po něm už samotné očkování. Centrum má k dispozici až osm očkovacích boxů s kapacitou každého z nich 20 osob za hodinu. V provozu ale zatím bude jen část dle množství očkovacích látek, které bude mít centrum k dispozici. Na dodávkách vakcín bude záviset i provozní doba očkovacího centra. V plném provozu bude denně od 7:30 do 18:00 hodin, případně se dle potřeb může ještě mírně navyšovat. Za očkovacími boxy je prostorná hala, kde budou lidé po aplikaci vakcíny odpočívat alespoň 15-30 minut dle použité vakcíny, než budou moci odejít. Také v tomto prostoru bude zdravotník, který bude naočkovaným lidem k dispozici.

Odborným garantem očkovacího místa je Rokycanská nemocnice ze Skupiny Nemocnice Plzeňského kraje. „V centru bude při plném vytížení pracovat až 15 administrativních pracovníků, osm sester a tři lékaři. Do směnného provozu jsme proto potřebovali zajistit přes 50 lidí, které zajistil jak Plzeňský kraj, tak nemocnice v Rokycanech,“ říká ředitel Rokycanské nemocnice a krajských nemocnic Jaroslav Šíma.

Zdroj fotografií: Krajský úřad Plzeňského kraje

U očkovacího centra je k dispozici přímo u vchodu 30 parkovacích míst a do vzdálenosti 150 metrů další dvě stovky. Blízko centra také staví tramvaj č. 2, která jej spojuje s plzeňským vlakovým i autobusovým nádražím.

Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni-Skvrňanech je alternativou pro zájemce o očkování nejen z Plzně, ale z celého Plzeňského kraje. K očkování se lze zaregistrovat přes centrální registrační systém. Ten pak bude zájemce o očkování vyzývat k rezervacím dle věku stejně jako na jiných očkovacích místech.

V Plzeňském kraji je celkem vyočkováno 51 165 dávek. Druhou dávku dostalo celkem 13 545 osob. Ve skupině 80+ první dávku dostalo 16 953. Druhou dávku pak 4 929 osob.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 12. 3. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688