Jan Berka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  12.03.2021 10:20:34

ECB a (ne)oficiální komunikační kanály evropské měnové politiky

Evropská centrální banka má dva komunikační kanály. První je oficiální, za kterým stojí rozhodnutí Rady guvernérů spolu s forward guidance a v podstatě všechny komentáře představitelů centrální banky. Druhý je neoficiální. Za ním stojí pro veřejnost anonymní zdroje komunikující prostřednictvím agentur, jako je Bloomberg nebo Reuters. Během včerejšího dne jsme viděli aktivitu u obou, přičemž konečný výstup měl na svědomí zhruba půlprocentní posílení eura proti dolaru.

Začneme-li oficiálním kanálem, základem je včerejší měnověpolitické rozhodnutí a následná tisková konference guvernérky ECB Lagardeové. Ve stručnosti, sazby i programy nákupů aktiv – z hlediska celkového objemu i očekávané délky trvání – zůstávají beze změny. Co se mění, je tempo nákupů aktiv v rámci pandemického programu PEPP, které bude ve druhém čtvrtletí rychlejší, než tomu bylo na začátku letošního roku. Vedle toho byla zveřejněna aktualizovaná prognóza, která ukázala jen malé změny ve srovnání s prosincový vydáním. Výjimkou bylo vyhodnocení střednědobých rizik jako zhruba vyrovnaných, nikoli jako nakloněných směrem dolů, jako tomu bylo u minulého výhledu.

Jen pár minut po skončení tiskové konference guvernérky Lagardeové začal být aktivní neoficiální komunikační kanál evropské měnové politiky. Agentura Reuters zveřejnila zprávu vycházející z informací od nejmenovaného zdroje z ECB. Ten tvrdí, že se Rada guvernérů na březnovém zasedání shodla na cílení konkrétního měsíčního objemu nákupů aktiv v rámci pandemického programu PEPP. Rozmezí bylo přitom definováno jako ne vyšší než 100 miliard euro a zároveň nad 60 miliardami. Centrální bankéři se navíc v otázce růstu tržních sazeb údajně neshodují, zda by tento posun neměl být zcela uvolněn.

O zhruba dvě hodiny po této zprávě přišla další, neoficiální, tentokrát zprostředkovaně přes agenturu Bloomberg. Ta rovněž s odvoláním na anonymní zdroje blízké ECB uvedla, že většina členů Rady guvernérů nemá v úmyslu navyšovat celkový balíček měnové podpory v rámci pandemického programu PEPP, který by tak měl zůstat na současných 1,85 bilionech euro využitelných minimálně do března 2022. Tato zpráva bylo pro euro zásadní. Rychlejší tempo nákupů ve druhém čtvrtletí je proměnná týkající se zejména dluhopisového trhu, zatímco úmysl nenavyšovat obálku programu PEPP ovlivňuje bondy i kurz eura, a to ve smyslu nezesilující akomodace evropské měnové politiky.

Tím pádem máme dvě proměnné působící na silnější euro, a to příznivější vyhodnocení střednědobých rizik ekonomického výhledu eurozóny a úmysl nenavyšovat klíčový program nákupů aktiv. K tomu můžeme přičíst večerní aukci třicetiletých americký dluhopisů. Ta z hlediska historie skončila průměrně, a tudíž nepotvrdila obavy z výrazného nezájmu (domácích) investorů, po němž by opětovně vzrostlo riziko silného nárůstu dlouhých amerických tržních sazeb v krátké době. Výsledkem bylo oslabení dolaru doplňující předchozí dva eurové faktory. Tato kombinace se podepsala na posílení evropské měny proti americké až k hranici 1,1990 EURUSD. Dnes ráno ale vidíme postupné umazávání eurových zisků a naopak nabírání těch dolarových. Jak jinak než z titulu rostoucích výnosů amerického desetiletého bondu, aktuálně o více než sedm bazických bodů.

Z nastalé situace kolem politiky ECB by měla profitovat koruna jakožto vysokovýnosová měna. Jestliže se nebude opakovat delší období silného a rychlého růstu amerických reálných sazeb, ale uvidíme naopak jejich stabilizaci, v kombinaci  s tržním sentimentem naladěným k většímu riziku by se kurz domácí měny mohl začít pozvolna posouvat k silnějším úrovním. A to i nehledě na rizika v podobě současné pandemické situace v české ekonomice. Na výraznější posuny bychom však hned nesázeli. Ty podle nás přijdou spíše až se zkrocením pandemie, větší proočkovaností a s pozvolným otevíráním nejen české, ale i evropské ekonomiky, na což bude navazovat vidina zvýšení sazeb ČNB. Takového scénáře se podle nás dočkáme v průběhu druhého čtvrtletí, a především pak ve druhé polovině roku.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Jan Berka

FX analytik skupiny Roklen

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze se zaměřením na hospodářskou politiku, finanční trhy a bankovnictví. Ve finanční skupině Roklen začal pracovat v roce 2014 jako editor a analytik devizových trhu. Postupně se vypracoval na pozici šéfredaktora finančního portálu Roklen24 a je hlavním analytikem devizových trhů služby RoklenFx. Externě přednáší na vysoké škole CEVRO Institut.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na Roklen.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688