zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  11.03.2021 00:00:00

Únor ve Zlíně symbolizuje dlouhověkost. Hned čtyři obyvatelé města se dožili významného životního jubilea

Paní Ludmila Krátká se dožila 102 let

Únor ve Zlíně symbolizuje dlouhověkost. Hned čtyři obyvatelé města se dožili významného životního jubilea

publikováno: 11.3.2021

Zlín – Měsíc únor je ve Zlíně bohatý na dlouhověké jubilanty. Tři z nich se dokonce narodily v jeden den a to 14. února. Dvě ženy – Jiřina Ranošová a Jarmila Velikovská – oslavily 100. narozeniny, známý cestovatel Miroslav Zikmund měl v den svátku sv. Valentýna na narozeninovém dortu ještě o dvě svíčky více. Čtveřici únorových jubilantů doplnila Ludmila Krátká, která se narodila 11. února, rovněž před 102 lety.

Stoleté Zlíňačky spojuje nejen datum narození, ale také práce u Baťů, aktivní zájem o dění kolem sebe i pozitivní přístup k žití.

Jiřina Ranošová, roz. Sedláčková se narodila ve Zlíně do dělnické rodiny. Mládí prožila s rodiči a se svými vrstevníky v Prštném, kde v rodném domku žije doposud. Vědomosti sbírala v místní základní škole a poté ve studiu pokračovala na Masarykově škole ve Zlíně. Po dokončení studia pracovala v Baťových závodech jako šička, později jako kontrolorka výroby. Ve fabrice se také seznámila s pozdějším manželem Vladislavem, který do Zlína přišel za prací ze Slezské Ostravy. Rok 1945 byl jejím rokem svatebním, a o dva roky se jejich rodina rozšířila o dcerku. K jejím celoživotním radostem patřila rodina, péče o malé hospodářství, zvelebování zahrádky a výlety do přírody. Později svůj čas věnovala vnoučatům a pravnoučatům. Vitalitou oplývající stoletá dáma má ráda dobré jídlo, které si dodnes zvládá připravit. Stále sleduje politickou situaci i celkové dění ve světě.

Jarmila Velikovská se narodila v Kostelci u Zlína. Její tatínek Kristián Vaculík byl svého času v Kostelci v radě a vedl tamtéž ochotnické divadlo. Nacvičovali v jejich domě, takže malá Jarmilka znala všechny písně, básně a hry, co měli v repertoáru. Také krásně malovala, talent zdědila právě po otci. I ona pracovala u Bati ve fabrice. Ještě za války se seznámila se svým budoucím manželem, který pocházel z Fryštáku. Spolu vychovali dva syny. Jarmila Velikovská po celý život těžce pracovala a žila jenom pro rodinu. Podle domněnky svých blízkých se dožila ve zdraví a duševní kondici tak krásného věku díky pozitivnímu přístupu k životu, lidem i zvířatům. I ona stále sleduje zprávy a čte.

Oba 102letí obyvatelé města Zlína, mají shodné místo narození ve městě Plzni. I k jejich naturelu, tak jak u stoletých dam, patří činorodost, optimistický pohled na svět a zájem o dění ve společnosti.

Ludmila Krátká žije poslední léta v Domově seniorů na Burešově. Vyučila se v řeznictví, ale od konce války, kdy se přestěhovala do Zlína, pracovala v prodejně akvaristiky a později v prodejnách s textilem. A to až do svých 73 let. Ludmila Krátká vychovala s manželem jednu dceru. Pyšní se také jednou vnučkou, dvěma pravnučkami a třemi prapravnučkami. Ještě nedávno se zabývala ručními pracemi, zejména háčkováním a pletením. V současnosti tráví velký díl času sledováním sportovních přenosů a zpráv z oblasti politiky.

Miroslav Zikmund je v této únorové dlouhověké čtveřici jediným mužem. Slavný cestovatel, spisovatel a fotograf našel na Vysoké obchodní škole ve svém spolužáku Jiřím Hanzelkovi budoucího parťáka pro cestování. V letech 1947–1950 spolu podnikli cestu do Afriky a Jižní Ameriky. Výpravu absolvovali vozem Tatra 87. Z této cesty bylo rozhlasem odvysíláno přes 700 reportáží. Druhou cestu, již s doprovodem, podnikli ve dvou upravených nákladních vozech Tatra 805 v letech 1959–1964. Při této výpravě projeli Asii a Oceánii. Na obou cestách shromáždili velké množství cenného dokumentárního materiálu, který dal vzniknout mnoha knihám, novinovým, rozhlasovým i filmovým reportážím a také celovečerním filmům. Miroslav Zikmund má jednoho syna. K významnému životnímu jubileu 102. narozenin připravili přátelé Miroslavu Zikmundovi netradiční dárek v podobě nadačního fondu. Ten zahájil svou činnost symbolicky právě v den jeho narozenin.

Všem čtyřem únorovým oslavencům budou předány za město dárky, jakmile se zlepší epidemiologická situace.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688