Makroekonomika  |  11.03.2021 09:36:13

Ranní okénko - ECB se zřejmě vyjádří k růstu výnosů

Evropský datový kalendář je pro dnešek prázdný, a za pozornost tak bude stát hlavně pravidelné měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky. Budeme zvědavi na podobu její nové makroekonomické prognózy, o něco méně pak na samotné rozhodnutí o nastavení monetární politiky, která pravděpodobně zůstane beze změn. Očekává se ovšem přinejmenším jasný verbální signál prostřednictvím šéfky ECB Lagardeové, kterým zareaguje na probíhající svižný růst výnosů na evropských dluhopisech. Ten je tažen kromě globálního vývoje i rostoucími očekáváními ohledně budoucího vývoje sazeb ECB, která přitom vzhledem k prognóze inflace žádnou změnu směrem k více jestřábímu přístupu nechystá. Rostoucí výnosy dluhopisů se pak ECB příliš nehodí do krámu, když mohou potenciálně ohrožovat finanční stabilitu v některých členských zemích. Lze tak předpokládat, že Lagardeová trhu důrazně vzkáže, že se současnou situací není ztotožněna a je ochotna proti ní případně i zakročit, například zintenzivněním nákupů dluhopisů prostřednictvím ECB.

Jediným dnešním kvantitativním makroekonomickým údajem bude týdenní zpráva o vývoji amerického trhu práce. Trh si od ní slibuje další pokles počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, kteří s postupně se otevírající ekonomikou budou čím dál častěji mířit spíše do nově nalezených zaměstnání nežli na úřad práce. Odhady se pohybují kolem 725 tisíc nových žadatelů, což by bylo o 20 tisíc více než před týdnem. 

Pohled zpět:
Růst českých spotřebitelských cen v únoru zpomalil z lednových 2,2 na 2,1 % meziročně, což odpovídá růstu o 0,2 % meziměsíčně. Inflace tak mírně zaostala za tržními odhady, což bylo zřejmě způsobeno hlavně o něco slabší cenovou dynamikou v oddíle potravin. Zpomalila ovšem i jádrová složka. V nejbližších měsících se do inflace začne propisovat efekt nižší srovnávací základny z loňské první vlny pandemie, který by ji mohl dočasně zvýšit. Podle nás se ovšem bude jednat pouze o přechodný fenomén a po zbytek roku čekáme spíše umírněný růst cen, který by tak za celý letošní rok měl dosáhnout 2,3 %. Více naleznete v komentáři zde: https://bit.ly/3t9PPLm

Americká inflace přesně naplnila očekávání, když za únor vykázala hodnotu 0,4 % meziměsíčně, tedy o desetinu procentního bodu více než před měsícem. V meziročním srovnání to tak odpovídá růstu cen o 1,7 %. Velká část růstu amerických cen přitom byla způsobena zdražováním energií. Jádrová složka, která tyto položky odmýšlí, zůstává utlumenější, když zopakovala lednový výsledek a dosáhla 1,4 % meziročně. Podobně jako v Česku i v Americe lze již od března očekávat nárůst inflace vlivem efektu nízké srovnávací základny. Tamní centrální banka Fed se ovšem již nechala jasně slyšet, že případný dočasný skok inflace nepovažuje z pohledu měnové politiky za problém.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:
Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
13:45 EUR Měnověpolitické zasedání ECB (depo, v %)  -0,5 -0,5 -0,5
14:30 USA Nové žádosti o podp. v nezam. (březen, v tis.)  - 725 745
        

Co bude:


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.12.2023Ranní okénko - ECB se nedaří ukotvit inflační očekávání Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.09.2023Ranní okénko - ECB se rozhodla nakonec pro hike Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.05.2023Ranní okénko - Data z ekonomiky USA rozpohybovala výnosy tamních dluhopisů Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688