Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  11.03.2021 08:04:38

Jak si spořit na penzi či dětem na studia v době, kdy rodinný rozpočet zatěžují splátky hypotéky?

S budováním úspor, které vám pomohou financovat důležité životní milníky, nemusíte čekat na dobu, kdy splatíte hypotéku. Právě naopak, začít byste měli co nejdříve. Níže tři uvedené tipy vám pomohou získat více volných peněz v rodinném rozpočtu v době, kdy je zatížen měsíčními splátkami hypotéky. Právě tyto prostředky pak můžete použít ke zhodnocování.

Prodlužte splatnost hypotéky na maximum

S budováním finanční rezervy je vhodné začít co nejdříve tak, abyste měli co nejvíce času na zhodnocování volných peněz. Na samotném začátku se tedy může vyplatit prodloužit si splatnost hypotéky na maximální možnou dobu (až 40 let), čímž snížíte splátku hypotéky i o tisíce korun měsíčně. Volné peníze, které vám každý měsíc zůstanou v peněžence díky nižší splátce hypotéky pak můžete použít na zhodnocování, ať už jde o konzervativní produkty typu stavební spoření, termínované vklady či dynamičtější produkty typu dluhopisy, podílové fondy, akcie.

Pokud již hypotéku máte, zvažte možnost prodloužení její splatnosti na konci fixace úrokové sazby. Porozhlédněte se, která z bank nabízí nejdelší splatnost a za jakých podmínek, následně zvažte výhody refinancování stávající hypotéky k jiné bance.

Zvažte mimořádné splátky

Pokud již máte nějaké volné finanční prostředky a uvažujete o snížení měsíčních splátek skrze mimořádnou splátku, tento krok raději znovu promyslete. Nákladovost vaší hypotéky bude kolem 3 % ročně, přičemž i na výše uvedeném stavebním spoření lze dosáhnout vyššího zhodnocení, vklad navíc máte pojištěn proti úpadku stavební spořitelny, výnos je garantovat. V tomto případu může dávat větší smysl volné prostředky zhodnocovat nad rámec úroků a poplatků, které platíte na hypotéce.

Nejdříve se zbavte drahých úvěrů

Ještě než přistoupíte ke spoření či investování, zbavte se drahých spotřebitelských úvěrů. Roční náklady na ně téměř jistě převýší zhodnocení, kterého jste schopni dosáhnout u konzervativních finančních produktů. Proč si tedy spořit např. na stavebním spoření s výnosem kolem 3,5 % s tím, že na druhé straně splácíte spotřebitelský úvěr s RPSN 8 %? Pokud se zbavíte těchto úvěrů, zbude vám v rodinném rozpočtu každý měsíc ještě více peněz na zhodnocování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688