Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.03.2021 22:21:23

Jen ať akcie zlevní!

Akciemi se zabývám teprve od roku roku 2008. Od února, takže kolaps Lehman Brothers jsem si užil už naplno. Za těch třináct let jsem hodně názorů nekriticky (chybně) přejal, spoustě jiných jsem se bez delšího uvažování vysmál (taky nedoporučuju). Možná je právě poslední dekáda abnormální, i tak jsem se ale něco naučil.

Jsem dlouhodobý investor a nakupuju akcie pravidelně každý měsíc. Když ceny klesají, netrápí mě to, protože nakoupím za stejné peníze víc akcií. Když ceny akcií rostou, snažím se potlačit pocity mistra světa, kterému "ty nákupy fungují". Až (jestli) mi bude šedesát nebo sedmdesát, budu to vnímat jinak, protože se můj investiční horizont holt bude povážlivě zkracovat, a tak ne každý pád o nějaké ty desítky procent dokážu "vysedět". Zatím jsem ale v klidu.

V posledních týdnech je velkým tématem nárůst inflačních očekávání (na trzích se řeší hlavně Amerika, ale týká se to samozřejmě i nás v Evropě i konkrétně v Česku). Rostou výnosy dluhopisů, čeká se opravdu výrazné oživení ekonomiky. Jaký paradox - loni hluboká recese a býčí trend na akciovém trhu, letos hromada optimismu a sesun cen akcií, v technologickém odvětví dokonce hluboká korekce až medvědí trend (u některých nejvíc sledovaných titulů). Nižší ceny akcií a vyšší HDP, to by se nám ale mělo líbit, připomíná jeden pán z Omahy.

Zní to ale celkem logicky - když bude vyšší inflace, budou muset centrální banky muset zvedat sazby. A to přece nepřeje růstovým akciím (jsou pak při stejných cenách o to "dražší").

  • Co na tom, že Fed (v tomhle směru třeba ČNB, přiznám se, nějak extra neřeším, i když pracuju za koruny a investuju v cizích měnách, takže měnové riziko se mě týká) ujišťuje, že mu vyšší inflace na nějakou dobu nebude vadit.
  • Co na tom, že Jerome Powell vysvětluje, že růst inflace bude možná výrazný, ale dočasný, stejně jako bude dočasná i prudkost oživení hospodářství. Lidé vidí důsledek (akcie oslabují) a chtějí příčinu, tak to zkrátka máme v hlavách nastavené.
  • Co na tom, že v době historicky vysokého a rychle rostoucího zadlužení je zvyšování sazeb v USA (o Evropě nemluvě) politicky mimořádně nevítané, a tedy ne až tak předpokládatelné.
  • Co na tom, že historicky v Americe akcie v době rostoucích výnosů dluhopisů převážně (dál) posilovaly, byť třeba podprůměrnou měrou.
  • Co na tom...

V posledních letech "bylo jasno" o příčinách toho a onoho budoucího vývoje na trzích celkem často. Jestli Britové zvolí brexit, akciový trh se zhroutí (2016). Až volby vyhraje Trump, akciový trh se zhroutí (2016). Když volby vyhraje Biden, akciový trh se zhroutí (2020). Nechci teď trápit paměť, ono se to rychle střídá.

Žijeme v době, kdy trhům vládnou hodně výkonné tiskárny, to je jasné. Do toho se v reakci na pandemii covidu-19 politici po celém světě odhodlali k masivní podpoře ekonomiky, o které jsme si po finanční krizi mohli nechat jen zdát (no, fiskálně odpovědní by to řekli trochu jinak). Určitě je na trhu spousta těch, kteří na co sáhli, to proměnili ve zlato. V uplynulých letech (hlavně v roce posledním) hodně slepých veverek nacházelo plné koše oříšků. Tahle doba možná (snad) skončila, stovky procent za rok to třeba napříště nebudou.

Uvidíme, jestli současný narativ o vyšší inflaci jako riziku pro akciový trh "zafunguje" i v dalších měsících a přijdou opravdu hluboké výprodeje, ty se pak totiž nabalují jako sněhová koule. A možná se připojí další faktory, je vlastně jedno jaké.

Lepší nákupní příležitost si jako dlouhodobý investor snad ani nemůžu přát. A tak se můžu věnovat snaze o zachování co možná nejlepšího fyzického a psychického zdraví svého i rodiny, třídění odpadu a pracovním povinnostem, aby na ty pravidelné nákupy nevyschly zdroje. Pro další texty mám jasný cíl - ubrat závorek.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688