Export (export.cz)
Ze světa  |  10.03.2021 10:36:39

Rumunské výdaje na obranu opět dosáhnou dvou procent HDP

Obranný rozpočet na rok 2021 byl v Rumunsku schválen ve výši 22,7 miliardy lei, tedy více než 2 % hrubého domácího produktu. Této úrovně země dosahuje již šestým rokem v řadě. Rozpočet je v souladu s novou strategií národní bezpečnosti na období 2020–2024.

Vojenská přehlídka v Bukurešti. Ilustrační foto: Shutterstock

Tvorba rozpočtu vychází z klíčového rámce zvýšení strategické důležitosti Rumunska v rámci NATO, EU a strategického partnerství s USA, a z potřeby posílení obrany spojenců v jihovýchodní Evropě a v zóně Černého moře. Vzhledem k tomu, jaký důraz Rumunsko klade na obranný sektor, se nabízejí příležitosti i pro české firmy.

MODERNIZACE I VÝZKUM

Pro rumunské představitele je důležité, aby z těchto schválených prostředků na obranu šlo minimálně 20 % na zásobování a modernizace a 2 % na výzkum, vývoj a inovace. Při přípravě a schvalování se politici řídili potřebou upevnění obranného průmyslu a výzkumu v rámci podpory účasti obranného průmyslu na projektech tykajících se priorit Rumunska. Rumunští zákonodárci citlivě vnímají i nutnost řízení rizik a hrozeb ve virtuálním prostředí, kladou důraz na zvýšení odolnosti civilních spojů, včetně 5G sítí.

Součástí úvah o zefektivnění obrany je i revize legislativního rámce k řešení sociálních problémů vojenského personálu a pozůstalých po padlých ve vojenských akcích.

Hlavními cíli rumunské zahraniční a bezpečnostní politiky zůstává podle nové strategie národní bezpečnosti posílení postavení v EU a NATO a dále rozvoj strategické spolupráce se Spojenými státy. V regionálním kontextu Rumunsko deklaruje, že jeho cílem v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky je podpora zemí západního Balkánu a Východního partnerství (zejména Moldavské republiky) s ohledem na jejich konečné a nezvratné posílení postavení v evropských a euroatlantických institucích.

Bezpečnostní dokument mimo jiné také zmiňuje hospodářskou krizi způsobenou pandemií covid-19, hybridní a kybernetické aktivity, terorismus a takzvané „neliberální trendy“ v regionu. Jako hrozba pro národní bezpečnost je identifikována agresivní politika Ruska v černomořském regionu a upevnění jeho vojenských schopností, včetně hybridních hrozeb.

Rumunsko se od svého vstupu do NATO soustavně snaží zvýšit počet amerických sil na svém území a změnit status jejich pobytu na trvalý. Rumunsko je od roku 2007 součástí amerického programu Task Force East. Klíčovým multimodálním dopravním uzlem amerických rotujících sil (cca 1 300 amerických vojáků) je od roku 2007 letecká základna Mihail Kogălniceanu poblíž přímořské Constan?y.

Mezi další zařízení používaná Američany patří mimo jiné výcvikový prostor Babadag (včetně železniční infrastruktury), letecká základna v Câmpia Turzii a výcvikový prostor v Cincu a Smărdan. Od roku 2016 jsou na letecké základně Deveselu rozmístěny tři raketové baterie SM-3 jako součást de facto amerického systému protiraketové obrany NATO.

INVESTICE DO ROZŠÍŘENÍ ZÁKLADEN

V příštích 20 letech se očekává, že modernizace a rozšíření základny Mihail Kogălniceanu bude rumunský rozpočet stát více než 2,5 miliardy eur. Dalších 200 milionů eurstát investovat během pěti let na letecké základně v Câmpia Turzii, rozvoj tohoto zařízení podpoří 130 miliony dolarů vláda USA.

Jaký význam přikládají v Bukurešti bezpečnostním otázkám a také jaký je zde potenciál IT sektoru, ukazuje rovněž loňské „prolobbování“ sídla nového Evropského centra pro kybernetickou bezpečnost, kde se soustředí na ekosystémy technologické a průmyslové bezpečnosti členských států EU. Je to první evropská agentura dislokovaná v Rumunsku.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Rozsáhlá a komplexní modernizace široce chápaného bezpečnostního sektoru přináší významné příležitosti a potenciální možnosti pro české firmy. Pro zájemce je důležité sledovat dokumenty Generálního ředitelství pro vyzbrojování Programe de înzestrare – Direc?ia generală pentru armamente (dpa.ro).

Konkrétně to jsou:

  • Prioritní programy s probíhajícími veřejnými zakázkami
  • Prioritní programy v přípravě
  • Programy s probíhajícími smlouvami
  • Implementované programy
  • Výzkumné – rozvojové prioritní projekty

Rumunské ministerstvo národní obrány vyhlásilo 6. března prostřednictvím elektronického systému veřejných akvizic výběrové řízení na „Konstrukční a realizační služby pro infrastrukturu 57. letecké základny Mihail Kogălniceanu” ve výši cca 2 miliardy lei (anun?ului publicat pe 6 martie 2021).

Vzhledem k významu rumunského obranného sektoru připravuje Velvyslanectví ČR v Bukurešti na květen 2021 online projekt, který bude primárně zaměřený na oblast letectví.

Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bukurešti

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688