Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.03.2021 06:04:00, aktualizováno 14.03.2021 09:04:57

Harker: Růst inflačních očekávání je pozitivní, inflace se nesmí dostat mimo kontrolu

Hostem Yahoo Finance byl v neděli prezident Philadelphia Federal Reserve Patrick Harker, podle kterého bude americká ekonomika v prvním pololetí růst asi o 3 %, ve druhém zrychlí na 5 – 6 %. Nezaměstnanost by se měla na konci roku pohybovat kolem 5 % a inflace se podle ekonoma bude pohybovat stále pod cílem, konkrétně kolem 1,7 %.

Uvedená čísla počítají s fiskální stimulací ve výši 900 miliard dolarů, konečná výše stimulace může projekce měnit. Jaké je riziko přehřátí americké ekonomiky? Na tuto otázku Harker odpověděl, že je nutné definovat, co vlastně přehřátí představuje. Pro něj je rozhodující, že inflace se již řadu let pohybuje pod inflačním cílem ve výši 2 %. Pokud se tedy v následujících letech zvedne na 2 % nebo je o něco překročí, tak, aby v průměru bylo dosaženo cíle, je to v pořádku. Inflace se ale nesmí dodat mimo kontrolu. V tuto chvíli známky takového vývoje podle ekonoma nejsou.

Inflaci je třeba podle ekonoma stále sledovat a Fed má nástroje na to, aby ji v případě potřeby snížil. V tuto chvíli ji ale Harker podle svých slov jako riziko nevnímá. Co růst inflačních očekávání a spekulace, že Fed zvedne sazby dříve, než se čekalo? Harker uvedl, že růst inflačních očekávání je pozitivní, protože se o to Fed snaží a chce, aby očekávání byla ukotvena na 2 %. Ohledně zvedání sazeb dodal, že on je nečeká ani v roce 2022. A současná politika by měla pokračovat až do doby, dokud se ekonomika nedostane z problémů, do kterých ji dostala pandemie. Jelikož projekce dalšího vývoje zatěžuje vysoká nejistota, Herker nechtěl hovořit o tom, kdy by Fed mohl změnit program nákupu aktiv.

Následující graf ukazuje objem nově vydávaných vládních obligací v USA a strukturu poptávky po nich:
inflace fed usd

Zdroj: Twitter, Sober Look

Nákupy Fedu tvořily významnou součást poptávky po obligacích v roce 2009 a v následujících letech, rok 2020 ovšem přinesl objemy nákupů, které leží mnohem výš než ty po finanční krizi.

Inflačnímu očekávání a souvisejícímu růstu výnosů vládních obligací se na CNBC věnoval i známý ekonom a stratég David Rosenberg, který nyní stojí v čele vlastní firmy Rosenberg Research. Poslední projev šéfa Fedu podle něj vyvolal zbytečné obavy, protože Powell pouze poukázal na to, že letošní inflační čísla ovlivní nízká základna z minulého roku. Podle ekonoma Powell určitě není toho názoru, že by se inflace měla nějak výrazně a udržitelně zvednout.

Šéf Fedu řekl, že růst výnosů obligací v něm bude budit obavy ve chvíli, kdy se začne projevovat na dalších sazbách v ekonomice a na rizikových spreadech. Rosenberg k tomu dodal, že tyto spready se zatím i přes vyšší výnosy obligací moc nemění a nedochází ani k nějakému znatelnému utažení celkových finančních podmínek.

Zdroj: Yahoo Finance, Sober LookCNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688