V4 Group (V4 Group)
Daně a účetnictví  |  09.03.2021 21:38:42

Jak na ošetřovné? Zaměstnanci se mohou doma střídat, OSVČ zažádat o provozní dotaci

Od 27. února platí na území České republiky nový nouzový stav. Tento stav by měl trvat 30 dní. Od 1. března došlo vzhledem k současné epidemické situaci k úpravě celé řady pravidel a výjimek. Jedno z nejpřísnějších opatření se týká rovněž školství. 



 

Mnoho rodičů musí řešit, jak zajistit celodenní péči o své děti a skloubit ji se svými pracovními povinnostmi. Zaměstnanci mají nárok na ošetřovné, nebo se mohou se svým zaměstnavatelem domluvit na home office. U rodičů, kteří jsou OSVČ je situace složitější. 

Zaměstnaní rodiče se mohou na ošetřovném střídat

Nárok na ošetřovnézaměstnanec, který nemůže vykonávat práci z důvodu péče o dítě, které je v době uzavření školy či dětského zařízení mladší 10 let. Ošetřovné lze čerpat také na péči o nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku, nebo osoby starší 10 let využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení, které jsou určeny pro péči o osoby závislé na péči jiné osoby alespoň ve stupni I. Ne všichni zaměstnanci si mohou několikatýdenní absenci v práci dovolit, proto se lze při péči o dítě střídat.  

Nárok na ošetřovné mají i osoby pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Základním předpokladem tohoto nároku je však účast na nemocenském pojištění, a to v měsíci sociální události anebo po tři měsíce předcházející měsíci vzniku sociální události,“ uvádí Michal Jelínek, partner V4 Group a dodává, že o ošetřovné za měsíc březen si může zaměstnanec zažádat prostřednictvím tiskopisu nejdříve po skončení měsíce. Výše ošetřovného činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Minimální denní výše dávky ošetřovného činí 400 , ale pouze za předpokladu plného úvazku. 

OSVČ zatím nárok na ošetřovné nemají
„Nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění v souvislosti s uzavřením školních zařízení pro OSVČ nevzniká. Ošetřovné z nemocenského pojištění je plně v kompetenci ČSSZ. OSVČ má však možnost zažádat o provozní dotaci Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci programu Ošetřovné pro OSVČ. Tato provozní dotace je obdobou ošetřovného, na které mají nárok zaměstnanci,“ upřesňuje Markéta Szotkowska, daňová specialistka z V4 Group.

Dne 9.2.2021 vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu Výzvu za leden 2021 a v prosinci loňského roku pro čerpání ošetřovného pro OSVČ. Datum ukončení příjmů žádostí je stanoveno na 11.3.2021. Dá se předpokládat, že po ukončení příjmů žádostí na výše uvedené období, bude vypsána nová Výzva za měsíc březen. Je více než pravděpodobné, že o tuto dotaci si budou moci žádat OSVČ na hlavní činnost, která na základě usnesení vlády k přijetí krizových opatření proti šíření infekce COVID-19 nemůže plnohodnotně vykonávat svoji podnikatelskou činnost z důvodu péče o: 

  • dítě či předškolní dítě, které nemůže navštěvovat školské zařízení na území ČR z důvodu uzavření tohoto zařízení na základě krizových opatření, nařízení karantény ve školském zařízení nebo ve domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19. Opět jako u zaměstnanců je věk dítěte omezen na 10 let.
  • nezaopatřené dítě do 26 let, které je závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost), pokud nemůže navštěvovat školu podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání z důvodu uzavření tohoto zařízení na základě krizových opatření, nařízení karantény ve školském zařízení nebo ve domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19.
  • osobu, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je závislá na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost), která byla umístěna dočasně do domácí péče z důvodu uzavření zařízení sociální péče, kde jinak pobývá, z důvodu mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19, nařízení karantény v tomto zařízení nebo ve domácnosti.
Dotace činila za předchozí období 400 za den. Tuto výši lze logicky předpokládat i v rámci Výzvy za březen 2021. Součástí podmínek Výzvy ošetřovné pro OSVČ není vyloučení ekonomických aktivit. Předpokládá se, že tato dotace má pomoci OSVČ, které jsou doma s dětmi a nemohou se tedy plně věnovat své podnikatelské činnosti. Práce na home office není omezena. Není totiž nutné pozastavovat činnost a je možné pokračovat v ekonomické činnosti z domova, vystavovat faktury i vykonávat svou činnost prostřednictvím zaměstnanců,“ dodává Markéta Szotkowska, daňová specialistka z V4 Group.

V4 Group

V4 Group je poradenská skupina sdružující právní poradce, daňové konzultanty, auditory a účetní. Našim klientům nabízíme komplexní poradenské služby při vykonávaní jejich každodenních činností jako i řešení náročných obchodních transakcí.

Skupina V4 Group působí v České republice, Slovenské republice, Polsku a Maďarsku.


Více informací najdete na: www.v4group.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688