Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  09.03.2021 13:50:52

Letem světem: nápad s úřední maturitou není šťastný

Letem světemVláda schválila dva nové programy na podporu zasažených firem. Prvním je COVID-2021 = platba na jednoho zaměstnance ve výši 500 CZK na den. Tento program nahradí všechny ostatní covidové kompenzační programy. Pro firmy, které nemají tolik zaměstnanců, ale mají vysoké náklady, vznikne ještě jeden program „Nepokryté náklady“, které budou krýt 60% nákladů, které nejsou pokryté jinými programy. Je chvályhodné, že dochází k redukci počtu programů. Problémy jsou samozřejmě skryté v detailech. Kvalifikovat se do těchto programů mohou jen firmy, kterým poklesly tržby o 50%. Dříve to bylo o 30%.

Včera jsem se opět účastnil debaty na Clubhouse organizované ekonomickým novinářem Davidem Klimešem. Tentokrát o úřední maturitě. Což byl takový balónek, který vypustil premiér na sociálních sítích, a kterou odmítli jak ministr školství, tak rektoři, ale i Svaz průmyslu.

 

Moje hlavní argumentace byla, že opět řešíme příznaky a ne příčiny. Distanční vzdělávání v mnoha ohledech neumožnilo zvyšování znalostí a dovedností. Nejvíce je to vidět u maturantů, protože musí projít nějakou formální zkouškou. Řešení příznaků je snižování laťky. Měli bychom si ale uvědomit, že problém se netýká jen maturantů. Mezinárodní data jasně ukazují, že tohle nižší vzdělání během distančního studia je problém všech ročníků, nejen na středních, ale i základních a vysokých školách. Jaké jsou důvody? Znalosti rostou výrazně pomaleji jednak díky nižšími času strávenému studiem, ale díky tomu, že mladí trpí více úzkostmi a depresemi, což snižuje jejich soustředění. A také díky ztrátě sociálního kontaktu. K tomu přidejme nárůst nerovnosti ve vzdělávání. Máme nebezpečný mix, který se může podepsat na dlouhodobě ztrátě díky nižší úspěšnosti v navazujícím studiu, například na VŠ a ve finále ve mzdě, nižšímu růstu ekonomiky a příjmům do státního rozpočtu.

Studie ukazují, že na každém týdnu zavření škol záleží. Například ve čtenářské gramotnosti jsme v roce 2018 dosáhli 490 bodů. Stačí 15 týdnů uzavírky a poklesneme podle odhadů o 40 na úroveň Číle.

Ano, potřebujeme reformu vzdělávání. Krátkodobě ale potřebujeme kompenzovat nedostatky ve výuce během lockdownu. Můžeme se přitom opět inspirovat zahraničím, kde už v loni si mnoho států uvědomilo toto riziko, a nabídli studijní letní tábory, nechali otevřené školy, podpořili rodiny, kde chybí technika (počítač nebo laptop), podpořili učitele, ale i rodiče.

Pro Hospodářské noviny jsem napsal, že 100% nemocenská pomůže, ale nespasí nás. Bohužel neexistuje jedno zázračné opatření. Potřebujeme TTI, tedy trasovat, testovat, izolovat, odmakat v celé jeho šíři, Podobně jako jiné, úspěšnější státy. A s naším bohatstvím se nemůžeme vymlouvat, že na to nemáme.

 

Podle dat ČSÚ v lednu umřelo téměř 16 tisíc lidí, což je o 50% více než činí dlouhodobý průměr.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688