Research (Česká spořitelna)
Práce  |  09.03.2021 13:35:11

Konec levné práce

Průměrná mzda vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o 6,5%, po očištění o inflaci o 3,8%. Za celý rok dosáhla průměrná mzda cca 35 600 CZK (+4,4%). Mediánová mzda dosáhla cca 32 600 CZK (+4,1%). Objem vyplacených mezd se zvýšil „jen“ o 3,5%, protože zároveň poklesl počet zaměstnanců o 2,9%.

Mzdy vzrostly, přestože došlo k propadu ekonomiky. Ano, podíl mezd na HDP vzrostl. A nejde o ojedinělý růst v posledních letech. Ještě v roce 2015 byl podíl na 41%, nyní jsme na 46%. Jestliže podíl něčeho roste, tak jiné podíly musí klesat. V tomto případě dlouhodobým poklesem podílu provozního přebytku (velmi hrubě jde o zisk firem, ale nejen o dividendy, ale i o peníze, které jsou použity na investice) a v loňském roce i masivním zadlužením státu (nadprůměrně rostly mzdy ve zdravotnictví, státní správě, ve školství).

Co se týká mezd, tak často vzhlížíme k Německu. Minimální mzda (po očištění o paritu kupní sílu) je v ČR na začátku letošního roku něco málo přes půlku té německé. To nevypadá nijak výrazně dobře. V posledních letech jsme často slyšeli, že minimální mzda je u nás nastavena nízko ve srovnání se zeměmi OECD. Jeden z důvodů malé ochoty ji zvyšovat je jednak předpoklad, že její zvýšení povede ke zvýšení nezaměstnanosti, což se studiemi na českých datech nepotvrdilo). A také protože (z mého pohledu důležitější důvod) zvýšení minimální mzdy kaskádově zvýší tzv. zaručené mzdy, což se dotkne výrazně vyššího procenta zaměstnanců.

   

Pryč od minimální mzdy. Když se podíváme na celkové vyplacené mzdy (průměrná mzda x počet zaměstnanců), tak jsme byli v roce 2019 (novější data očištěné o paritu kupní síly nemáme) na cca 70% německé úrovně. Lepší, než v případě minimální mzdy. Rozdíl stále značný. Zvyšování může pokračovat na úkor poklesu ziskovosti firem. Ale tento způsob brzy narazí na limity konkurenceschopnosti. Firmy totiž buď budou méně investovat, nebo budou zvyšovat ceny. Schůdnější cestou je podpora modernizace české ekonomiky: od ekonomiky levné práce k ekonomice s vyšší přidanou hodnotou. Tohle zní tak často, že pro mnohé může jít o prázdnou floskuli.

Nicméně počet robotů je v ČR ve srovnání s Německem o více než polovinu nižší (po přepočtu na jednoho zaměstnance). I proto produktivita českého zaměstnance je nižší. Vedle investic od strojů (robotizace, automatizace) potřebujeme investovat i do intelektuálního vlastnictví. Člověk z businessu čte „investice do budoucích příjmů z patentů“. U nás tento typ investic má relativně nízký podíl na celkových investicích a jednak po krizích často klesá několik let. Tento typ investic nutně potřebuje i investice do vzdělávání a spolupráce mezi výzkumnými institucemi a soukromým sektorem. No a samozřejmě nad tím vším musí být zreformované veřejné instituce a právo. Obojí při správném nastavení podporují podnikavost a investice = produktivitu a tím dlouhodobý růst prosperity české ekonomiky.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
10.04.2024  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688