Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.03.2021 06:09:03

Potvrzeno – noví akcionáři SAB Finance se letos dividendy zřejmě nedočkají

Na pražské burze mají za sebou již více než měsíc obchodování akcie posledního nováčka společnosti SAB Finance. Titul lze za danou dobu s přehledem vyhlásit coby cenově nejstabilnější, když až na jednu seanci dosud uzavřel vždy na stejné ceně 10 600 . A celkově se také zatím obchodoval ve velmi úzkém cenovém rozsahu 10 500-10 600 . Tedy stále v blízkosti ceny 10 560 stanovené pro primární emisi (IPO), o které dosud vlastně není zcela jasné, jak dopadla. Tedy kolik akcií Radomír Lapčík, resp. jeho společnosti SAB Financial Group v ní prodala běžným investorům. Ukázalo se jen, že přes 1,8 % podíl nově vlastní majetkově provázaná TRINITY BANK.

Distanční valná hromada

Jak už společnost SAB Finance před zhruba třemi týdny avizovala, v návaznosti na situaci v souvislosti s COVID-19 neplánovala letos svolat tradiční valnou hromadu, ale tzv. per rollam. A toto pondělí tak společnost učinila, když zveřejnila patřičné dokumenty. V porovnání s ostatními obchodovanými společnostmi je program valné hromady strohý. Obsahuje pouze tři body, všechny týkající se loňského hospodářského výsledku. Reálně přitom akcionáři budou schvalovat jen dva - loňskou účetní závěrku a rozdělení hospodářského výsledku.

Jak známo při IPO Radomír Lapčík mediálně lákal na akcie SAB Finance coby titul s atraktivním 5 % dividendovým výnosem. Jak jsme však již před vstupem titulu na trh upozorňovali v článku „Dividenda jako lákadlo aneb setká se přesto nová emise pražské burzy se zájmem investorů?“, na požitek si noví akcionáři budou muset počkat zřejmě až do příštího roku.

Dividenda 388 na akcii

Aktuálně zveřejněné dokumenty potvrzují, že z loňského zisku se dividendy dočká pouze Radomír Lapčík, resp. jeho společnost SAB Financial Group. Nárok na dividendu totiž mají mít akcionáři vlastnící akcie SAB Finance k 30. listopadu 2020. V tu dobu byla jediným akcionářem právě zmiňovaná SAB Financial Group. V případě schválení návrhu si tak z loňského vyprodukovaného zisku 116,7 mil. přijde na souhrnnou dividendu 100 mil. . Z hospodaření má jinak na 5,8 mil. putovat do rezervního fondu, resp. zbylých 10,9 mil. pak na účet nerozděleného zisku.

Nárok účastnit se, resp. hlasovat na aktuální valné hromadě per rollam mají akcionáři vlastnící akcie k 1. březnu. Po obdržení dokumentů mají 15 dnů na příslušné hlasování. Doplnit lze, že splatnost zmiňované dividendy je stanovena na 15. dubna.

Akcionářská struktura SAB Finance

Jak už bylo zmíněno v úvodu, kolik akcií Radomír Lapčík, resp. jeho společnost SAB Financial Group z plánovaných až 49 % dosud prodala, není zcela jasné. V návaznosti na regulatorní hlášení rozhodně ale ne více jak 10 %, když evidentně nadále disponuje minimálně 90 % podílem.

Mezi „neprovázané“ investory se v okamžiku primární emise možná dostaly dokonce jen desetiny procent akcií SAB Finance. K regulátorovi se oficiálně až 11. února totiž dostalo hlášení, že Radomír Lapčík k datu zahájení obchodování s titulem (28.1.) snížil podíl na 98,6 %. Následně 12. února pak TRINITY BANK regulátorovi nahlásila k 1. únoru podíl 1,82 % akcií, tedy vlastnictví 4 716 akcií. Jiná hlášení o hlasovacích právech v SAB Finance nebyla dosud učiněna.

Připomenout lze, že TRINITY BANK vznikla přeměnou z dříve jedné z největších kampeliček - Moravský Peněžní Ústav. Tedy kampeličky, za jejímž vznikem stál právě Radomír Lapčík. A TRINITY BANK je z 9,8 % vlastněna právě společností SAB Finance…


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688