mpo.cz (MPO)
Dotace  |  08.03.2021 22:09:16

Nový kompenzační program v kontextu s koronavirem pomůže podnikům ve ztrátě

Publikováno:
8.3.2021
Autor:
Odbor komunikace

Nový program COVID – Nepokryté náklady, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), dnes schválila vláda. Má pomoci podnikatelům, kteří se kvůli pandemii koronaviru nachází ve ztrátě, s uhrazením části nepokrytých fixních nákladů. Jedná se o plošně zaměřený, záchytný program pro firmy bez ohledu na konkrétní sektor, formu vlastnictví či počet zaměstnanců. Spolu s pomocí z COVID2021 nahradí dosavadní specifické programy. Kromě těchto dvou kompenzací bude pokračovat náhrada mzdy v programu Antivirus a kompenzační bonus OSVČ.


Podmínkou získání podpory v programu COVID – Nepokryté náklady bude pokles obratu firmy v lednu a únoru 2021 ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 alespoň o 50 % a doložení účetní ztráty.

COVID - Nepokryté náklady bude alternativou k dnes rovněž schválenému programu COVID - 2021. Firmy si budou moct vybrat jednu z těchto dvou kompenzací, která pro ně bude výhodnější.

„Pomoc bude určena všem živnostníkům bez ohledu na obor, ve kterém podnikají. Každý, komu v daném období poklesl obrat nejméně o polovinu a splní podmínky výzvy, si bude moci o podporu požádat,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Výše podpory bude činit 60 % nepokrytých fixních náklad, limit na jednoho žadatele bude 40 milionů korun. Podnikatelům tak pomůžeme s úhradou části nákladů/výdajů, které nejsou pokryty výnosy/příjmy.“

Dotace na úhradu nepokrytých nákladů z nového programu znamená plošnou a současně jasně směřovanou podporu podnikatelským subjektům, které ji prokazatelně potřebují, bez ohledu na sektor,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod EU Martina Tauberová a dodává: „Pomůže podnikům ve ztrátě uhradit fixní náklady, navýšit likviditu a tím jim poskytnout odrazový můstek pro zotavení.“

Program respektuje Dočasný rámec Evropské komise, podle jehož bodu 3.12. lze poskytovat v souvislosti s koronavirem podporu do výše až 10 milionů eur na jednoho příjemce. O dotaci se bude žádat přes informační systém MPO, na který jsou firmy a OSVČ zvyklé již z předchozích programů. Výzvu a detaily podpory resort zveřejní na webu www.mpo.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688