Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.03.2021 18:26:15

Nástup elektromobilismu aneb tři bateriové akciové tipy

Jak známo automobil na baterie vlastně není nic nového. Na silnicích se první elektromobily objevily již před více než 100 lety. U nás pak například pražský dopravní podnik využíval nákladní elektromobil Škoda v dobách 2. Světové války, jak lze shlédnout ve videu níže. Alfou a omegou rozvoje elektromobilismu se nicméně staly baterie, což vlastně platí doposud. Že se oproti minulosti elektromobilismus tentokrát stane skutečně běžnou součástí života, již nelze příliš pochybovat. Už i vzhledem k politickým rozhodnutím v celé řadě zemí.

 

 

Hlavní brzdou rychlejšího nástupu elektromobilismu jsou samozřejmě zmiňované baterie. Ať už z hlediska jejich parametrů, schopnosti masové produkce, či samozřejmě výrobních nákladů. Například loni Elon Musk zmínil, že Teslu bude brzdit v rozvoji minimálně ještě v roce 2023 nedostatečná produkce baterií. Vzhledem k nástupu elektromobilismu každopádně do daného sektoru plynou miliardy dolarů, ať už do výzkumu či samotné výroby. Evidentní transformace automobilového odvětví, a zároveň i energetiky, zkrátka vytváří enormní potenciál v bateriovém odvětví.

Svůj optimismus týkající se rozvoje elektromobilismu v úvodu března dále navýšila švýcarská banka UBS, resp. její analytický tým pod vedením Tima Bushe. Dle zprávy investoři zkrátka mají možnost odtrhnout se přímo od možných investic do automobilek, když existuje dostatek prostoru pro investice do společností spojených s boomem elektromobilismu.

Aby penetrace na trhu s elektromobily dosáhla 20 % v roce 2025 a 50 % v roce 2030, jak se předpokládá, musí se podle UBS výroba bateriových článků v příštím desetiletí zvýšit ještě o 70 % více, než dříve předpokládala. Podle analytiků hrozí nedostatek dodávek.

Dle UBS stávající výrobci bateriových článků mají významnou cenovou výhodu. UBS tak předpovídá, že bude existovat konsolidovaná struktura výrobců se třemi špičkovými hráči ovládajícími dvě třetiny trhu.

Konkrétně UBS zmiňuje korejskou LG Chemical, tedy tamní největší chemičku. Titul na místní burze v Soulu v pondělí uzavřel na 890 tis. KRW, UBS pro titul přitom stanovila cílovou cenu 1,37 mil. KRW. Tedy u titulu lze dle banky vidět 54 % růstový potenciál.

Dalším dominantním výrobcem baterií má být dle UBS čínská Contemporary Amperex Technology, prezentovaná pod zkratkou CATL. Jak známo firmaČíně dodává baterie pro Teslu a partnerem je také například pro koncern VW. Zmínit lze, že na konci loňského roku CATL oznámila další investice v přepočtu za 6 mld. USD do rozvoje svých výrobních kapacit. UBS pak před necelým týdnem pro zmiňovaný akciový titul stanovila cílovou cenu na 475 CNY. Na burze v Shenzhenu se titulu v úvodu tohoto týdne vůbec nedařilo, když odepsal téměř 5 % na 305 CNY. Aktuálně lze tak hovořit rovněž o možném více než 50 % růstovém potenciálu.

Třetím titulem v sektoru dle UBS je rovněž čínská Yunnan Energy New Material nebo také zkráceně Yunnan Enjie. Firma se zaměřuje na produkci separátorů, tedy jednu z hlavních součástí baterií. Cíl UBS stanovila na 176 CNY, což vzhledem k pondělní ceně 106,55 CNY indikuje ze zmiňovaných titulů nejvýraznější zhruba 65 % teoretický růstový potenciál.

Pro drobného investora každopádně bude zejména problém, do daných asijských titulů příp. zainvestovat. Možnosti domácích brokerů jsou tímto směrem většinou značně omezené. Každopádně všechny zmiňované tituly mají za sebou již solidně růstový rok, jak níže zobrazuje graf k pátku 5. března.


Ne všechny firmy v sektoru mohou na elektromobilismu vydělat. UBS totiž zmínila evropského výrobce bateriových katod Umicore, u jehož akcií naopak vidí zhruba třetinový pokles ceny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688