plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.03.2021 00:00:00

Plzeň plošně dezinfikuje vnější veřejné prostory

Plzeň plošně dezinfikuje vnější veřejné prostory

 Zdroj foto: ÚMO Plzeň 3

Dezinfekce v centru Plzně (zdroj foto: ÚMO Plzeň 3)

Kvůli současné nepříznivé epidemické situaci v Plzni i v celém Plzeňském kraji se začalo v západočeské metropoli s dezinfekcí vnějších veřejných prostor. Spolupracují na tom město Plzeň společně s jednotlivými městskými obvody. Dezinfekci zajišťují prostřednictvím jednotek dobrovolných hasičů i odborných firem; na čištění zejména rekreačních oblastí se podílí Správa veřejného statku města Plzně (SVS MP) využitím svého speciálního parního stroje.

Foto: M. Říský

Dezinfekce na Slovanech (foto: M. Říský)

„Ohnisková dezinfekce už probíhá na vytipovaných místech v Plzeňském kraji, zorganizovali jsme ji tedy i v Plzni a věříme, že přispěje ke zlepšení nepříznivé situace. Mimo jiné pomocí tohoto opatření dáváme veřejnosti najevo, že je situace skutečně vážná. Velmi děkuji za zapojení dobrovolným hasičům,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Dezinfekce ve Lhotě (foto: M. Pecuch)

Dezinfekci ve Lhotě prováděli hasiči z Litic (foto: M. Pecuch)

„Dezinfekční prostředky, zádové rozprašovače i osobní ochranné prostředky zajistil a také se postaral o jejich distribuci Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Odbor rovněž organizuje postup jednotek dobrovolných hasičů při dezinfekci exponovaných míst ve městě, které pomohly mimo jiné vytipovat městská policie, Plzeňské městské dopravní podniky a další subjekty,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký. Doplnil, že na čištění vytipovaných 33 exponovaných zastávek městské veřejné dopravy si město najalo odbornou firmu, která má k dispozici dezinfekci na bázi nanotechnologií. Dezinfekci bude provádět jednou za 14 dnů.

Parní stroj (foto: M. Pecuch)

Dezinfekce parním strojem v Borském parku (foto: M. Pecuch)

Správa veřejného statku města Plzně v současné době využila parní stroj k čištění laviček, odpadkových košů i cvičebních venkovních prvků v okolí Boleveckých rybníků, Košuteckého jezírka, v Borském a Lochotínském parku i v dalších rekreačních lokalitách. Stroj předloni zakoupila především k ekologickému hubení plevele, ale čistila jím i mobiliář veřejných prostor, graffiti, chodníky od žvýkaček či polepené sloupy veřejného osvětlení.

Plošná dezinfekce je jedním z opatření města, které by mohly pomoci nepříznivou epidemickou situaci zlepšit. Mimo jiné město připravilo letáky pro cizince v jazykových mutacích, které distribuuje především mezi zahraniční pracovníky na ubytovnách. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi zajišťuje rozdělování ochranných pomůcek mezi lidi bez domova. Městská policie zesiluje dohled nad dodržováním opatření v městské veřejné dopravě, rekreačních oblastech a další.

V Plzeňském kraji bylo v úterý 2. března dosaženo nejvyššího čísla denního přírůstku nakažených koronavirem od začátku epidemie, a to 1585 případů. Od té doby počet denně nově nakažených lidí sice klesá, ale vážná situace přetrvává ve všech nemocnicích v kraji. Fakultní nemocnice Plzeň je už více než dva týdny nejvytíženějším covidovým zařízením v republice. V pondělí 8. března se starala o 287 covidových pacientů, což je téměř o 40 více než před 14 dny.

Text: Marie Fialová


Zveřejněno: 8. 3. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688