Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.03.2021 13:58:02

Dimon (JPMorgan): Investování se musí učit, obligace bych si nekoupil


Ředitel banky JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon hovořil na Bloomberg Markets o tom, že sílí konkurence ze strany technologických firem a fintechu, nicméně JPMorgan podle jeho slov dokáže uspět i v novém prostředí. Pomoci jí v tom má mimo jiné intenzivní využívání umělé inteligence. Jak se Dimon dívá na demokratizaci investování a další aktuální témata?

Dimon míní, že každý býčí trh přináší větší zájem veřejnosti o investování, což je v pořádku, ale investoři by „měli dělat své domácí úkoly“. Jinak řečeno, měli by se investování učit stejně, jako se třeba musí učit své hře hráči tenisu. K tomu Dimon dodal, že když jeho dcera poprvé investovala, myslel si, že by bylo lepší, kdyby prodělala, protože to by ji donutilo se skutečně naučit investování. Ředitel pokračoval s tím, že on sám začal investovat ve třinácti a jeho otec jej učil číst firemní rozvahy.

Co si Dimon myslí o stimulaci a současném stavu ekonomiky? Podle jeho názoru mají v něčem pravdu jak zastánci, tak odpůrci fiskální stimulace. Existuje totiž řada lidí a firem, které potřebují podporu a pomoc. Na druhou stranu ji ale získávají i ti, kteří ji nepotřebují. Někdy tak dochází k tomu, že vláda prostě plošně rozdává peníze. Je tedy třeba dávat pozor, aby stimulaci nepřehnala. Z přehřívání ekonomiky Dimon podle svých slov velké obavy nemá, i když „desetileté vládní obligace by si nekoupil“.

Řeč přišla i na změnu pracovních návyků a způsob práce. Dimon míní, že větší používání technologií, jaké nabízí například Zoom, vede k tomu, že lidé mezi sebou netvoří tak pevné pracovní vztahy. Posun k práci z domova pak podle něj povede k poklesu poptávky po komerčních nemovitostech. Budoucnost pak může přinést „hybridní přístup“, kdy lidé budou den nebo dva v kanceláři a pak zase den či dva budou pracovat z domova. Návrat do kanceláří je ale podle šéfa JPMorgan důležitý. Lidé se totiž ve vzájemné interakci lépe učí, posiluje se firemní kultura a podobně.

Ohledně popularity SPACS, tedy společností vstupujících na burzu s cílem koupit společnost jinou, ředitel JPMorgan uvedl, že je třeba být opatrný. I když jsou společnosti, které mají smysluplný plán, nejsou to podle něj všechny.

Jaká je budoucnost Londýna jako jednoho z nejvýznamnějších světových finančních center? Dimon řekl, že kdyby žil ve Velké Británii, zajímalo by jej, jak bude jeho země po brexitu schopná konkurovat jiným ekonomikám. Londýn podle něj sice zůstane finančním centrem, ale část těchto aktivit se přesune do jiných evropských měst, jako je Dublin, Paříž či Amsterodam. Tento přesun je již nyní patrný, JPMorgan by přitom preferoval udržet aktivity v Londýně, protože to je nejlevnější a nejefektivnější.

Zdroj: Bloomberg Markets


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688